חדש על המדף

פנדה או דרקון?: ניהול מדיניות החוץ הסינית בעידן הרפורמות
לקטלוג אייל פרופר
פנדה או דרקון?: ניהול מדיניות החוץ הסינית בעידן הרפורמות
צמיחתה המהירה של סין בעשורים האחרונים והשתלבותה במערכת המדינית הבינלאומית ממקדים סביבה עניין ותשומת לב, ולצדם חשש מכוונות המפלגה הקומוניסטית השלטת. חלק מכריע בשינוי שעוברת הרפובליקה העממית של סין קשור לחשיפתה הנרחבת לזירה הבינלאומית והשתלבותה העמוקה במערכת הגלובלית. השינוי תבע אימוץ של תפיסות שונות וחדשניות לעומת המקובל בעבר, וחייב היערכות מחודשת של הארגונים המופקדים על מדיניות החוץ הסינית, ובראש ובראשונה משרד החוץ.

הספר פנדה או דרקון? - ניהול מדיניות החוץ הסינית בעידן הרפורמות, מציג את השינויים שנעשו במהלך עשרות השנים האחרונות במדיניות החוץ הסינית וכיצד ניהל הממסד הדיפלומטי הסיני את המדיניות הלכה למעשה. בכתיבת הספר הסתייע מחברו ד"ר אייל פרופר בידע אקדמי ובמידע ראשוני שרכש בשנות שירותו בסין ובניסיונו הדיפלומטי.

פרופר מנתח, בחתך כרונולוגי, את השינויים המעשיים והארגוניים בניהול מדיניות החוץ לאחר תחילת הרפורמות בשנות השבעים של המאה הקודמת בהנהגת דנג סיאו-פינג. בעזרת המעקב ההשוואתי אחר התפתחות ניהול המדיניות בכל עשור הוא משרטט את הדרך הארוכה והעקבית שבה צועדת סין, ממדיניות המבוססת על שיקולים אידאולוגיים ומהפכניים, למדיניות חוץ מעשית, שנועדה תחילה לפתוח את דלתות סין להשקעות זרות ולקידום יחסים כלכליים ומדיניים עם מרבית מדינות העולם, ללא התייחסות להבדלים הפוליטיים ביניהן.
מדיניות זו נמשכת כיום באמצעות מדיניות חוץ נמרצת ופעילה בראשות מזכיר המפלגה והנשיא סי ג'ין-פינג, שתכליתה פיתוח האינטרסים הלאומיים באמצעות קידום מעמדה הבינלאומי של המעצמה הסינית בארגונים גלובליים ואזוריים.

ד"ר אייל פרופר, סגן ראש האגף לעניינים אסטרטגיים במשרד החוץ, שירת שבע שנים בשגרירות ישראל בבייג'ינג. בפעם הראשונה, לאחר כינון היחסים הרשמיים בין ישראל וסין בשנת 1992, בתפקיד יועץ לענייני תקשורת, תרבות ואקדמיה ובשנים 2006-2002 היה הציר המדיני וממלא-מקום השגריר. כיום הוא גם מרצה אורח בנושא מדיניות החוץ הסינית בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית, בתכנית ארגוב למצטיינים ובתכנית ללימודי ממשל ודיפלומטיה בבית ספר לאודר במרכז הבינתחומי בהרצליה.