חדש על המדף

הספר העברי: פרקים לתולדותיו
לקטלוג זאב גריס
הספר העברי: פרקים לתולדותיו
ספר זה הוא מבחר של מאמרים שפורסמו בשלושים השנים האחרונות, והם מצטרפים לתמונה רחבה של תולדות הספר העברי בכלל והחסידי בפרט. סוכני תרבות שנעלמו מן העין מועלים בו לבמת ההיסטוריה : בעלי בתי דפוס, מגיהים- הם עורכי הספרים, חוקקי האותיות- הם מעצבי האות העברית, צנזורים מטעם השלטון הנוכרי ורבנים כותבי הסכמות יהודים לספרים. בספר נבחן מקומן של סוגות ספרותיות - כגון דרוש, שבחים ופרושים על פרקי אבות - בהופעתן בכלל בספרות העברית ובמיוחד בספרות הנדפסת של חסידי ר' ישראל בעל שם טוב.
הקורא מוזמן למסע אל תולדות הספר העברי אשר מזה מאות שנים משמש ככלי להוביל את קוראיו, על כנפי הדמיון, למקומות ולעולמות אחרים, שנפשם חפצה בהם. אסופת המאמרים על תולדות הספר העברי , הנתונה כאן, מבקשת לפתוח פתח ושער לקורא אל הספר העברי שממנו ובו זכו דורות רבים של קוראים, מבלי משים, לבנות לעצמם אוצר לשון רחב בהרבה מלשונם המדוברת, שככל לשון מדוברת מעוטת מילים היא, ובכך קיבעו בנפשם ושכלם יכולת ביטוי והמשגה, המאפשרת להם בכל מקום וזמן להוציא מן הכוח אל הפועל את יכולתם האינטלקטואלית ולבטאה במיטבה .

פרופ' (אמריטוס) זאב גריס, הוא חבר במחלקה למחשבת ישראל ע"ש גולדשטיין-גורן, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, באר-שבע. הוא חיבר עשרות מאמרים על תולדות הספר העברי ושלשה ספרים: ספרות ההנהגות, תולדותיה ומקומה בחיי חסידי ר' ישראל בעל שם טוב, (ירושלים, מוסד ביאליק, תש"ן) ; ספר סופר וסיפור בראשית החסידות, מן הבעש"ט ועד מנחם מנדל מקוצק, (תל אביב, הוצאת הקיבוץ המאוחד, ספריית הילל בן-חיים, תשנ"ב) ; הספר כסוכן תרבות בשנים ת"ס-תר"ס (1900-1700), (תל אביב, הוצאת הקיבוץ המאוחד, ספריית הילל בן- חיים, תשס"ב).