חדש על המדף

השירות הצבאי בישראל: אתגרים, חלופות ומשמעויות
לקטלוג מאיר אלרן וגבי שפר, עורכים
השירות הצבאי בישראל: אתגרים, חלופות ומשמעויות
קובץ, המאגד שבעה מאמרים, המנתחים היבטים שונים של מודל השירות בצה"ל. מאמרים אלה עוסקים בהרחבה בעקרונות בניין הכוח הצבאי, כבסיס לדיון בנושא; בניתוח ההיבטים הכלכליים והחברתיים; בהתפתחות המוטיבציה לגיוס לצה"ל בראייה היסטורית; בבחינת הגורמים לתנודתיות ברמת המוטיבציה של המועמדים לשירות; וכן בבחינת הזוויות השונות לשאלת גיוס נשים וגיוס חרדים לצה"ל.

כל אלה מתנקזים לשאלה העיקרית הניצבת עתה בשיח הציבורי בישראל: האם מודל ’צבא העם’ הוא זה הראוי למדינת ישראל העכשווית ולצה"ל, או שמא יש לעדכנו בהתאם להתפתחויות שחלו גם בצורכי הצבא, עם השתנות האיום הביטחוני וגם במרקם החברתי והכלכלי של ישראל?

גבריאל (גבי) שפר הוא פרופסור מן המניין במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית. שימש כראש מחלקה במכון ון-ליר, מנהל מכון דייויס באוניברסיטה העברית. לימד וחקר באוניברסיטאות כמו קורנל, ברקלי. משמש כיו"ר שותף לפרויקט המחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי – יחסי צבא-חברה. פרופ' שפר פירסם ספרים ומאמרים רבים בתחומי הפוליטיקה ויחסי חברה-מערכת הביטחון וצה"ל.

מאיר אלרן משמש כראש התכנית 'החזית האזרחית' וכן התכנית 'יחסי צבא – חברה' במכון למחקרי ביטחון לאומי, בו הוא מתמקד במחקר בנושאים חברתיים הנושקים לביטחון הלאומי. תא"ל (מיל. ) אלרן שירת בעבר באגף המודיעין של צה"ל, בו שימש בשורה של תפקידי מחקר, מטה ופיקוד. בתקופה האחרונה שוקד אלרן על השלמת הדוקטורט באוניברסיטת חיפה, בנושא החוסן החברתי בישראל.