חדש על המדף

אלי"ן - בית חולים שיקומי לילדים: לרגל יובל ה-80
לקטלוג איתי בחור
אלי

ב-1934 אורתופד יהודי-אמריקאי בשם ד"ר הנרי קלר פתח מרפאה אורתופדית לילדים עניים בירושלים. המרפאה האורתופדית פעלה ברח' בן יהודה 3, בקומה רביעית של בניין בלי מעלית, ובה ניתן טיפול ללא תשלום לילדים עניים בני כל העמים, הגזעים והדתות – דבר ייחודי באותם ימים בירושלים. ד"ר קלר חילק את זמנו ניו-יורק ובין ירושלים; חצי שנה שהה בארצות הברית, שם התפרנס מעבודתו כרופא; בחצי השנה הנותרת שהה בירושלים ואת הכסף שהרוויח מעבודתו בניו-יורק הוציא על טיפול, מכשירים, תרופות, מזון, בגדים, השכלה עיונית והכשרה מקצועית לילדי הארץ העניים.

לימים ד"ר קלר הקים עמותה בשם אלי"ן (אגודה לעזרת ילדים נכים), העביר לידיה את המרפאה, והמשיך לנהל את המרפאה ולממן מכיסו את פעילותה. ב-1937 או 1938 החל לאשפז במקום ילדים נכים והמרפאה נעשתה באופן לא רשמי לבית חולים. היום בית החולים אלי"ן פועל במבנה ייעודי בשכונת קריית היובל בירושלים.

תולדות בית החולים אלי"ן מלוות את תולדות הארץ. ב-1948 וגם ב-1973 אושפזו במקום פצועי מלחמת השחרור בצד הילדים הנכים. בשנות ה-50 טופלו באלי"ן 75% מהילדים שחלו במגפת הפוליו.

הספר מגולל את תולדות אלי"ן מראשיתו ועד היום על רקע הסערות הבריאותיות שפקדו את הארץ, וחושף את מאבקי הקיום של המוסד ואת היחסים המורכבים ששררו בינו ובין מערכת הבריאות הממלכתית. הספר מתאר את התמורות שחלו בתפיסת השיקום ובהתפתחות הרפואית וביכולת להיטיב את חייהם של חולים במחלות שנחשבו חשוכות טיפול.