חדש על המדף

פרקליטי העשוקים: על המשפט ככלי לשינוי חברתי
לקטלוג יובל אלבשן
פרקליטי העשוקים: על המשפט ככלי לשינוי חברתי
פרקליטי העשוקים מספר את סיפורם המרתק של משפטנים שהעזו, פעלו והביאו לשינוי אמיתי בעולם. עורכי דין כמו מהאטמה גנדי, נלסון מנדלה, שרה ודינגטון, גדעון האוזנר, אהרון ברק וברק אובמה, שבחרו לראות במשפט לא שירות כי אם שליחות ועשו שימוש בארגז הכלים המשפטי כדי להגן על המופלים לרעה, על העניים ידועי התלאות, על הנשים המושתקות ועל כל מי שלא זכה ליהנות ממתת החירות בעולמנו. אנשים שהיו לפועלי צדק בתוך מערכת המשפט, שבעצמה מפלה לרעה לא פעם את מי שלא נמנה עם בעלי הכוח והשררה.

פרקליטי העשוקים מגולל גם את סיפורם המרגש של מנהיגים חברתיים שעשו שימוש נרחב במשפט אף שלא היו משפטנים "רשמיים" בעצמם. מרטין לותר קינג, מלקולם איקס, רוזה פארקס, ויקטוריה וודהול ונאוול אל-סעדאווי הם רק כמה מאותם אלה שדרשו ממערכת המשפט לפרוע את שטרות הצדק שהונפקו עם כינונה. עטופים בגלימה השחורה של החוק הם עמדו לצד קורבנות השיטה - אנשים שאלימות, מצוקה והשפלה היו לחם חוקם: צאצאי העבדים בארה"ב, הכובסות העניות בנפאל, ניצולי השואה בישראל, הטמאים והאלמנות המנודות בהודו, הנשים הנימולות במצרים - וסייעו להם לזקוף שוב את גוום. סייעו להם וסייעו לכולנו.

פרקליטי העשוקים מהווה, לכן, ספר חובה לכל מי שמבקש להכיר את תולדות המאבק המשפטי במאות האחרונות על זכותו של כל ילוד-אישה לכתוב את ספר חייו כרצונו ולדבר בשפת היומיום של חירות האדם.

זהו ספרו השמיני של יובל אלבשן, אשר זה קרוב לעשרים שנים פועל כעורך דין קהילתי בסמטאות האחוריות של החברה הישראלית. כיום הוא מכהן כדיקן הפיתוח החברתי של הקריה האקדמית אונו וכמרצה בכיר למשפטים. בעבר ניהל את רשת מרכזי הזכויות של עמותת "ידיד", את "חטיבת זכויות האדם" במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, ואת "המרכז הקליני לאחריות חברתית ולזכויות אדם" באוניברסיטה העברית - ארגונים שאותם ייסד. בין ספריו הקודמים: זרים במשפט (2004) תמיד פלורה (2009) סיפו – סיפור לא גמור (2011) ותיק מצדה (2012).