חדש על המדף

עיצוב ההתיישבות הציונית: דמיון ותכנון במבחן המציאות
לקטלוג אילן טרואן
עיצוב ההתיישבות הציונית: דמיון ותכנון במבחן המציאות
עיצוב ההתיישבות הציונית: דמיון ותכנון במבחן המציאות הוא סיפור מרתק על אודות תכנונם והקמתם של מאות יישובים וצורות התיישבות שונות בישראל; על המתח בין האידאולוגיה, הכלכלה והאסטרטגיה הביטחונית ועל אודות גלגולם של רעיונות.

כשבע מאות נקודות יישוב, ובכלל זה קיבוצים ומושבים, ערי גנים, פרוורי גנים, ערים חדשות וערים גדולות שנועדו לשמש מטרופולינים, נוסדו בעקבות תכניות אזוריות, עירוניות ולאומיות שתכננו מוסדות ציוניים בשנים 2000-1880. עשייה מרשימה זו של מתכננים, אדריכלים, מומחים ממדעי החברה, אנשי צבא וביטחון, פוליטיקאים ומתיישבים נעוצה ומוסברת בספר זה בכמה הקשרים ומעגלים אחדים: בהיסטוריה היהודית והציונית, בתולדות הסכסוך הערבי-יהודי ובהעתקת רעיונות אירופיים. אנשי מקצוע ומתיישבים שעסקו בתכנון ההתיישבות נאלצו להכריע בין תביעותיהן המנוגדות של אידאולוגיות חברתיות ופוליטיות, בלי לוותר על השאיפה לצמיחה, לעצמאות כלכלית ולביטחון בסביבה העוינת, שהשפיעה גם היא על דפוסי ההתיישבות. בשנות השלושים, עם החרפת הסכסוך הערבי-יהודי בארץ ישראל, חלה עלייה מהפכנית בחישובי הביטחון. היה זה אתגר ראשון במעלה, שעיצב ואף עיוות את דפוסי תכנונה של ההתיישבות ואת פיתוחה. רק עם הסכמי אוסלו ב-1993, כשהסתמן סיכוי לפשרה הדדית, שוב החלו המתכננים לדמיין את ישראל כמדינה נורמלית, שהיה בכוחה להתפתח כמו חברות מודרניות אחרות.

נראה שיכולתה של ישראל להעמיד שוב בראש סדר העדיפויות הלאומי שלה את פיתוחה החברתי והכלכלי תלויה בהסדר עם הפלסטינים, כך מסיק אילן טרואן בספר זה, המבקש לפענח את הקשר בין המחשבה ובין המעשה בתנועה הציונית ולשֹרטט לקוראיו סינתזה בין היסטוריה אינטלקטואלית, היסטוריה כלכלית והיסטוריה של התכנון.

אילן טרואן הוא פרופ' (אמריטוס) להיסטוריה מודרנית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הוא ניהל את מכון-בן גוריון לחקר ישראל והציונות ושימש דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ב-1996 ייסד את כתה העת Israel Studies, הרואה אור בהוצאת מכון בן-גוריון, וכעת הוא מכהן בתפקיד עורך-שותף של כתב העת. לאורך השנים חיבר וערך תריסר ספרים בהיסטוריה אמריקנית, יהודית וישראלית. ספר זה ראה אור לראשונה באנגלית בהוצאת אוניברסיטת ייל.