חדש על המדף

השואה, התקומה והנכבה
לקטלוג יאיר אורון
השואה, התקומה והנכבה
במשך שלושה דורות טיפחה החברה הישראלית נרטיבים ומיתוסים מכוננים הקשורים לשואה ולתקומה ולקשר ביניהם – אלה עיצבו את הוויית החברה הישראלית ואת התודעה הקולקטיבית שלה. אולם בנרטיבים ובמיתוסים שטופחו קיימים "חורים שחורים", שכן מדינת ישראל מנסה למנוע שיח על נקודות המבט השונות, ואינה מאפשרת ראייה היסטורית אחרת זולת זו השוללת את התפיסה הפלסטינית אשר רואה בהתרחשויות של שנת 1948 "נכבה" - אסון מבחינתה.

ספרו החשוב והמרתק של יאיר אורון מנתח היבטים הקשורים לאירועים אשר התרחשו בארץ-ישראל בשנת 1948; הוא מתייחס באופן ביקורתי לנרטיבים שנוצרו ומציע קריאה פרשנית חדשה למשולש שואה, תקומה ונכבה, משולש טרגי שכמעט ולא נבחן במחקר.

הספר מעלה שאלות ביחס לנושאים מהותיים, בין השאר: האם וכיצד השפיעה השואה על התנהלות המלחמה ב 1948 ועל יחס הלוחמים בני הארץ והעולים החדשים לפלסטינים? האם בצילה היה נדמה שהכול מותר? האם ובאיזו מידה הניבה מורשת השואה את שפת הכוח, או שמא התוותה דווקא את מגבלות הכוח וחתרה להומניזם ולשמירה על ערך חיי אדם? האם בוצעו באותה תקופה מעשי טבח ואונס? האם בוצע טיהור אתני באזורים מסוימים של ארץ ישראל? האם ביצעה ישראל ג'נוסייד, כפי שיותר ויותר פלסטינים, לצד חוגים באקדמיה באירופה, החלו לטעון לאחרונה? יאיר אורון בוחן סוגיות מורכבות אלו באומץ ובבהירות אינטלקטואלית מרשימה במיוחד. אורון מציע בספר זה גישה הומניסטית, אשר דוגלת בטיפוח אחוות הקורבנות והזדהות עם סבלו של האחר, במקום תחרות בין הקורבנות על מידת סבלם.

פרופ' יאיר אורון פרסם למעלה מ-20 ספרים, לצד מאמרים רבים בארץ ובעולם; מלמד וחוקר את נושאי הג'נוסייד, זהויות יהודיות וישראליות באוניברסיטה הפתוחה. אורון נאבק מזה שנים להוראת הג'נוסייד במערכת החינוך ובאקדמיה הישראלית; עומד בראש מפעל ייחודי הכולל פרסום של 12 ספרים שעוסקים בנושא הג'נוסייד על היבטיו השונים - שמונה מהם מתורגמים עתה לאנגלית. ספרו "זהויות ישראליות" ראה אור ב-רסלינג, 2010. "השואה, התקומה והנכבה" יראה אור בשנת 2013 גם בערבית.