ואם אתה מוכרח ליצור: מאמרים על יצירתו הספרותית מראשיתה ועד היום
|
|
שמאי גולן
|
שמאי גולן, יליד 1933, הוא מחשובי הסופרים בפרוזה שהחלו את יצירתם בשנות ה-60, ומוסיפים ליצור עד היום. נושאם המרכזי של הרומנים והסיפורים שפרסם הוא השואה ונסיונותיהם של הניצולים להיאחז בארץ הזאת, אך בצידם תוארו דמויות ומצבים מחיי הוותיקים וילידי הארץ, ומחיי בני הדור השני לשואה.
גולן הקדיש מזמנו ומיוזמתו לפעילות למען היוצרים, בייחוד מאז נבחר ליו"ר אגודת הסופרים, ושב לתפקיד זה מספר פעמים, ולאחר מכן נבחר לדירקטוריון אקו"ם.
ספר זה הוא אסופה של המאמרים, שנכתבו במשך השנים על ידי יוצרים ומבקרים על יצירתו של גולן, ופורסמו במוספים הספרותיים של העתונות היומית, בכתבי-עת לספרות ולאמנות, ובספרי מחקר על הספרות העברית.
הדברים מובאים לפי סדר פרסומן של היצירות, הכוללות יצירות בז'אנרים: רומנים, סיפורים, נובלות, מסות ומאמרים על ספרות, רדיו דרמות, תסריט שהפך לסרט, מחזה ועוד. כמו-כן מובאים ראיונות המאירים את דרכו של שמאי גולן בספרות העברית. תוך כך גם נפרשת פנורמה מרהיבה של הביקורת הספרותית עצמה, והספר מהווה גם תרומה חשובה להבנת הספרות הישראלית משנות ה-60.
מספריו: באשמורת אחרונה (רומן), אשמים (רומן), מותו של אורי פלד (רומן), בריחות למרחקים קצרים (סיפורים)... המארב (סיפורים)... בספרו "מסעותיי עם ספרים" כונסו מאמריו על יצירות ספרות ועל יוצרים, והאנתולוגיה "השואה – פרקי עדות וספרות" היתה תרומה רבת-ערך לצעירים להבנת השואה.
כמעט כל יצירותיו זכו בפרסים ספרותיים חשובים וזיכו את שמאי גולן בהכרה ספרותית גבוהה.
|
|