חדש על המדף

התחייה הלאומית הפלסטינית
לקטלוג משה שמש
התחייה הלאומית הפלסטינית
‏ אף שלאחר ה'נכבה' של 1948 היתה החברה הפלסטינית מפורקת כלכלית, חברתית ופוליטית, היא הקימה תנועה לאומית חדשה, לוחמנית באופייהּ ובמעשיה. כיצד אירע הדבר? כיצד פיתחה החברה הפלסטינית רמה גבוהה של סולידריות חברתית - יסוד לתחייתה הלאומית?

משה שמש בוחן בספר זה את קורות התנועה הלאומית הפלסטינית החדשה מפרספקטיבה של שישה עשורים ומעמיד בלב ההסבר ההיסטורי את הנהגתה. המחקר שלפניכם מתאר את הדילמות, הקשיים, הכישלונות, ולא אחת גם את ההצלחות של מנהיגי התנועה בשנים 1967-1937, ובראשם המופתי אמין אל-חוסיני וממשיכו אחמד אל-שקירי, ומראה כי קיים קשר הדוק בין טיב ההנהגה ובין עקומת התפתחותה של התנועה.

בניגוד לדעה הרווחת בקרב חוקרים ערבים, ובכללם פלסטינים, ובקרב חוקרים ישראלים, ספר זה מוכיח ששנות החמישים לא היו שנות תרדמה פוליטית, אלא להפך; אלו היו השנים הפורמטיביות של התנועה הלאומית הפלסטינית החדשה ושל הסכסוך הערבי-ישראלי, ובהן עוצבו יעדיה ומאפייניה של התנועה. זהו, למעשה, עשור התחייה הלאומית הפלסטינית, ובו נעוצים שורשי צמיחתה המחודשת והתפתחותה.

בארבעת שערי הספר, הנתונים במסגרת כרונולוגית מוגדרת, המחבר סוקר את ההתפתחויות המדיניות בעולם הערבי בכלל ובסכסוך הערבי-ישראלי בפרט; הוא מתאר את המבוי הסתום שנקלעה אליו התנועה אחרי 1948 ואת הנסיגה בתהליך התפתחותה של התנועה הלאומית הפלסטינית 'הישנה' בהנהגת המופתי; את מצבו החברתי של דור ה'נכבה', הלוא הוא דור האבות; את המורשת שהוא הנחיל לדור השני של ה'נכבה' והגורמים להתעוררות הלאומית בקרב בני הדור הזה, שהצמיחו הנהגה פלסטינית חדשה ואותנטית.

על בסיס מגוון של מקורות חדשים, ספר זה מעמיד סימני שאלה בדבר תקפותם של נרטיבים וקונספציות היסטוריים והיסטוריוגרפיים מקובלים, ומזמן לנו אפשרות להתחקות אחר אחת התנועות הלאומיות המרתקות בהיסטוריה של ימינו.

פרופ' משה שמש הוא חוקר בכיר במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות בשדה בוקר המתמחה בנושאי הסכסוך הערבי-ישראלי והתנועה הלאומית הפלסטינית, ומרצה בנושאים אלה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בין פרסומיו: מהנכבה לנכסה: הסכסוך הערבי-ישראלי והבעיה הלאומית הפלסטינית 1967-1957, הוצאת מכון בן-גוריון, שדה בוקר 2004; The Palestine Entity 1959-1974: Arab Politics and the PLO (second revised edition, London 1996); Arab Politics, Palestinian Nationalism and the Six Day War: The Crystallization of Arab Strategy and Nasir's Descent to War, 1957- 1967 (Brighton 2006) וכן מגוון מאמרים בנושאי הסכסוך הערבי-ישראלי, התנועה הלאומית הפלסטינית החדשה, מלחמת סיני, מלחמת ששת הימים, דרכו של אש"ף לאוסלו, השיחות החשאיות בין ירדן וישראל 1973-1967 ועוד.‏