חדש על המדף

מי כמוך: פיוטים על נס והצלה מקומיים בקהילות צפון אפריקה
לקטלוג אפרים חזן ורחל חיטין-משיח
מי כמוך: פיוטים על נס והצלה מקומיים בקהילות צפון אפריקה
‏ פיוטי "מי כמוך" הצפון אפריקניים על נס והצלה קהילתיים צמחו ברובם על רקע ההתפשטות האימפריאליסטית של ספרד, פורטוגל, תורכיה וצרפת לעבר ארצות המגרב והמתקפות הצבאיות על ערים, שהיו בהן קהילות יהודיות. מהפיוטים עולים פרטים אינפורמטיביים היסטוריים חשובים על המתקפות מזווית הראייה של הציבור היהודי, קצתם משמשים בסיס לתיאורים בספרי היסטוריה. המנהג לספר על נס והצלה מקומיים במתכונת פיוטי "מי כמוך" מגיע עד ימינו, ומשוקע בפיוטים שנתחברו בארץ-ישראל בידי פייטנים ממוצא צפון אפריקני – עם המפורסמים שבהם נמנים פיוטים המספרים את סיפור מלחמת ששת הימים (אייר תשכ"ז, יוני 1967) בספרנו מובאים שנים-עשר פיוטי "מי כמוך" שנתחברו בין השנים 1541 ל-1862 בעקבות הצלה קהילתית ממתקפות ומפרעות, והם מאלג'יר, מווהראן, מטריפולי וממקנאס, ועוד שני פיוטים על תשועת ישראל במלחמת ששת הימים. לספר שני חלקים: בחלקו הראשון נמצא תיאור פנורמי של פיוטי "מי כמוך" כתופעה היסטורית, תרבותית-חברתית וספרותית. בחלקו השני מובאים הפיוטים בלוויית ביאור ומקורות.

אפרים חזן, יליד ג'רבה, תוניסיה, הוא פרופסור (אמריטוס) לספרות עברית וללשון העברית באוניברסיטת בר-אילן, מנהל המרכז לחקר שירת הקודש וחבר האקדמיה ללשון העברית. מספריו: שירי פרג'י שוואט, פיוטי רבי משה בוג'נאח איש טריפולי, תורת השיר בפיוט הספרדי, השירה העברית באלג'יריה ועוד. פרופ' חזן ערך מחקרים רבים בשירה ובפיוט של יהודי צפון אפריקה ובפואטיקה של שירת ספרד תוך שימוש משולב בכלים ספרותיים ולשוניים.

רחל חיטין-משיח
היא פרופסור חבר בחוג ללשון העברית ובבית הספר לחינוך במכללת לוינסקי. עוסקת בחקר לשון המקרא וטעמי המקרא וכן בחקר העברית המליצית של ימי הביניים – בעיקר בטקסטים מצפון אפריקה. פרסמה (יחד עם ד"ר תמר לביא) מהדורה מדעית של "נאות מדבר" – איגרות מחורזות מאת רבי רפאל אהרן מונסוניגו.