חדש על המדף

מילון בן יהודה שטראסה :
ייקית מדוברת בארץ ישראל
לקטלוג עורכת הספר: נורית כרמל.
מילון בן יהודה שטראסה : <br>ייקית מדוברת בארץ ישראל
לצד תרומתם הבלתי ניתנת לערעור בכל תחומי החיים בארץ, תהליך קליטתם של עולי מרכז אירופה – הייקים, לווה בקשיים לא מעטים. הם סבלו מחמסינים, מהלכלוך, מהבלגן, ובעיקר הובסו על ידי השפה העברית. אבל תוך כדי המאבק בשפה הם יצרו את "הייקית המדוברת", הלוא היא "הגרמנית תוצרת הארץ", שפה שאותה הנחילו בדיבור ובזיכרון לצאצאיהם, שמתרפקים עליה בגעגועים עם חלוף השנים.

אבל אוצר המילים של הייקית המדוברת חלחל גם לתחומים רבים של העברית המדוברת והעשיר את שפתם של רבבות רבות של ישראלים, בהם מוסכניקים, שיפוצניקים, קונדיטורים, שפים, רופאים, אחיות ורבים אחרים. עם נכסי צאן הברזל של הייקית המדוברת נמנים הביטויים: "קאפה אונד קוכן" – קפה עם עוגה; " "קורצשלוס" – קצר; "שוויינריי" – חזירות; "קינדר-שטובה" – חדר הילדים, ובהשאלה – החינוך הטוב; "וישר" – מגב; "צימר" – חדר; "שלאפשטונדה" – שנת אחר צהריים; ועוד ביטויים רבים שהשתרשו בשפה העברית והם מונצחים במילון בן יהודה שטראסה. "מילון הייקים הוא כמוסת זיכרון לעולם הולך ונמוג אל מנהרות הזמן", כותב רוביק רוזנטל.

ארגון יוצאי מרכז אירופה – ארגון הייקים בישראל, בשיתוף המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית – מרכז מורשת הייקים בתפן בעזרת עשרות רבות מצאצאי הייקים, חברו יחדיו בפרוייקט קהילתי ליצירת מילון זה. במשך חודשים רבים טרחו וליקטו עשרות מילים וביטויים, שאוגדו ללקסיקון בלתי מדעי ובלתי שלם, המלווה באיורים המקוריים והמקסימים שליוו את כתב העת של הארגון, MB) יקינתון), בשנותיו הראשונות.

מילון בן יהודה שטראסה מספר את סיפורם של הייקים בארץ ישראל מזווית מפתיעה, מרעננת ומשעשעת. לא רק מי שדם ייקי זורם בעורקיו ימצא עניין במילון זה, אלא גם כל מי שמתעניין בשפה העברית, בתולדות ארץ ישראל במאה ה-20 ובהקשרים תרבותיים-לשוניים .