חדש על המדף

חמשת עמודי החכמה הסינית
לקטלוג עריכה: בן מרדכי אלישע
חמשת עמודי החכמה הסינית
הספר "חמשת עמודי החכמה הסינית" מאגד בתוכו תרגומים מבוארים ומוערים של חמשת הפילוסופים הסיניים שהשפיעו על ההגות בסין בתקופת "המדינות הלוחמות" — לָאוּ-צֶה מחבר ספר הדרך והסגולה, מוֹ-צֶה, שוֹן-צֶה, חָאן פֵי-צֶה וצ׳וּאָנְג-צֶה. לכתבי חמשת החכמים הייתה השפעה על ההגות, התרבות וההתפתחות הפוליטית של סין, שהפכה מקובץ של מדינות קטנות לענק תרבותי, כלכלי ופוליטי. השפעת הכתבים הייתה גדולה מהשפעתם של מלכים, מצביאים ובני אצולה שעמדו בצמרת השלטון.

"פעם חלם צ׳וּאָנְג-צֶה שהוא פרפר, מרפרף בכנפיו ומעופף לו סביב בחופשיות, מאושר בחלקו ועושה כאוות נפשו. הוא לא ידע שהוא צ׳וּאָנְג-צֶה. פתאום התעורר ומצא את עצמו באופן מוצק וברור, שאין לטעות בו, אותו צ׳וּאָנְג-צֶה מתמול שלשום. רגע שפשף את עיניו במבוכה, ופתע התעוררה בו תהייה גדולה: כעת לא ידע אם הוא צ׳וּאָנְג-צֶה שחלם שהוא פרפר, או פרפר שחולם שהוא צ׳וּאָנְג-צֶה. הרי ודאי יש אבחנה כלשהי בין צ׳וּאָנְג-צֶה לפרפר! זה נקרא ״שינוי הצורה של הדברים".״

קטע קצר זה שכתב צ׳וּאָנְג-צֶה משקף יותר מכל את תוכנו של הספר — ניסיון אדיר-ממדים ללמד שליטים, שרים ואנשים "רגילים" לבחון את ההתנהגות האנושית, ההגדרות האנושיות והמוסכמות הרווחות, תוך הִצמדות לתורה פילוסופית המאמינה כי מהות הכול טמונה בדרך הגדולה — הטָאוּ הנצחי והבלתי משתנה. "טָאוּ, אם תבחן אותו, לעולם יהיה ריק, ולעולם אינו נִמְלָא. בריקנותו האינסופית נמצא מקורם של כל הדברים, במעמקיו לעולם ועד יישאר. אינני יודע זרעו של מי הוא, אך נראה הוא כקודם לטבע היקום עצמו." — כותב לָאוּ-צֶה.

ספר רחב יריעה הנותן תמונה שלמה ומפורטת של ההגות והפילוסופיה שהתגבשה בסין לפני כ-2500 שנים.