חדש על המדף

ממלכתיות ישראלית
לקטלוג אבי בראלי, ניר קידר
ממלכתיות ישראלית
מחקר המדיניות שלפנינו חוקר את התופעה המיוחדת של הממלכתיות הישראלית ומפרט את המלצותיו לרפורמות מבניות. הוא מצביע על המשכיות ורציפות למן ימי הממלכתיות השמאלית של ראשית העצמאות ועד לממלכתיות הימנית של ימינו. מתברר שהממלכתיות – הגרסה הישראלית של הרפובליקניזם המודרני – היא שפה פוליטית רלוונטית גם בישראל המופרטת וגם במציאות הגלובלית של העשור השני של המאה העשרים ואחת; שמדינת הלאום, ולא השוק הגלובלי, היא התמודדות העיקרית עם המשבר העולמי; ושבישראל רוב השיח הציבורי מתנהל בשפת המושגים של הממלכתיות ונסב על הסוגיות שבמוקד דיוניה: הגדרתה הלאומית של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית, היבדלות המגזרים החרדי והערבי לעומת שילובם בחברה הכללית, הריכוזיות במשק ובמעמדם של ה"טייקונים", מעורבותה של המדינה בחברה ובכלכלה ותפקוד רשויותיה, תהליכי המשפוט, וכן שלטון מומחים לעומת שלטון באמצעות נציגי ציבור.

במרוצת העשורים האחרונים עברה הממלכתיות הישראלית משמאל לימין ובד בבד שמרה על האופי ההסדרי שהתגבש במאבקים של ראשית העצמאות. אולם בשנות השבעים התגלע בה משבר חריף ומתמשך, המורגש גם היום. ממשטר של מפלגת ציר דומיננטית היא עברה לתחרות בין גושים, שבסופה התפוררה המערכת הפוליטית למפלגות בינוניות וקטנות. המשבר חושף את חוסר היציבות של הפוליטיקה ההסדרית ואת פגיעתה בכושרו של השלטון למשול ובאיכותו של הייצוג הפוליטי.

הממלכתיות הישראלית בת זמננו נזקקת אפוא לרפורמות מבניות. רפורמות אלו יסייעו לה לשקם גם את היוקרה וגם את התפקוד של זירת המפלגות הפוליטיות ומערכת הממשל. הן אף יאפשרו לפוליטיקה הישראלית להציג לאזרחים, כבעבר, בחירה בין חלופות ימניות לשמאליות בעיצוב החברה והכלכלה.

ד"ר אבי בראלי הוא חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה בכיר במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

ד"ר ניר קידר הוא חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. מחקר זה נעשה במסגרת הפרויקט "ישראל כמדינת לאום" של המכון הישראלי לדמוקרטיה והתאפשר הודות לתמיכתה הנדיבה של קרן גולדהירש. בראש הפרויקט עומדת פרופ' אניטה שפירא.