חדש על המדף

הגן המסחרי: היסודות הכלכליים באבולוציה של האדם
לקטלוג חיים אופק
הגן המסחרי: היסודות הכלכליים באבולוציה של האדם
מתוך: "פתח דבר"
כל מי שתהה אי פעם מהיכן נובע יצר החליפין ומתן מתנות ומדוע הוא מעוגן בהתנהגותנו כבני אדם – ימצא לכך תשובה מנומקת בספרו של חיים אופק "הגן המסחרי".

בזהירות מדעית ותוך תשומת לב לפרטים מנצל המחבר את מאגר הנתונים הביולוגי, האקולוגי, הפסיכולוגי ובמיוחד את התגליות הארכיאולוגיות, כדי לקרבנו אל תובנה מעמיקה של תכונה אנושית אשר מילאה תפקיד מרכזי במהלך האבולוציה של האדם. תודות לקיומם של יצר החליפין והרבייה הצליחו אבות אבותינו להתקיים בסביבות אקולוגיות שונות ואף לאכלס במהלך 1.8 מיליון השנים האחרונות את כל היבשות והאיים על פני כדור הארץ.

הקיום הפיזי של בני האדם לדורותיהם מבוסס מחד גיסא על תחרות אישית ומאידך גיסא על הצורך בקיומה של הקבוצה. ללא יצר החליפין קשה לתאר כיצד יושבה הסתירה בין השניים וכיצד התפתחו בני האדם מהשלב הקרוי 'הומו הביליס' ל'הומו ארקטוס' ול'הומו סאפינס'. המחבר מיטיב לתאר את השלבים האבולוציוניים האלה תוך ניצול מגוון עשיר של מקורות מידע. [...]

חיים אופק, בספרו המעניין והחשוב הכתוב כסיפור מתח מרתק, מציע פירוש חדש להבנת השלבים באבולוציה הביולוגית והתרבותית. לא ייפלא שגם אבי תורת האבולוציה, צ'רלס דרווין, אימץ מעקרונותיו של אדם סמית – הכלכלן אשר קדם לו בכמאה שנים – את העיקרון הבסיסי של תחרות בין בני אדם, ואת חשיבותו של עיקרון זה לקיומה של החברה האנושית.

הספר מסתיים בנושא בעל חשיבות מיוחדת לקורא הישראלי. השלבים בהופעתן של חברות חקלאיות וחברות רועים בארץ ישראל ובסביבתה מתוארים ומוסברים בו בגישה שונה מן המקובל. מחד גיסא מודגשים החשיבות של שינויי האקלים שאירעו בעבר, ואשר מן הסתם צפויים גם בדורות הבאים, ותפקידם כזרזים להתפתחותה של החקלאות באזור. מאידך גיסא המחבר אינו מתעלם מן ההבדל בין הציידים-לקטים לצאצאיהם החקלאים, הבדל שהתבטא במעבר לגידול עונתי של דגנים וצמחים אחרים בשדות פחות או יותר קבועים. [...]