חדש על המדף

שירותי רווחה, בריאות וחינוך בשעת החירום: לקחים ממלחמת לבנון השנייה
לקטלוג בעריכת פייסל עזאיזה, ניצה נחמיאס ומירי כהן
שירותי רווחה, בריאות וחינוך בשעת החירום: לקחים ממלחמת לבנון השנייה
ההתמודדות עם מצבים של פגיעה המונית כתוצאה מפגעי טבע, אסונות שהם תוצרי טכנולוגיה, או מלחמות וטרור, מאפיינים את חיי המין האנושי בכל מקום ומקום בעולם. על כן חוקרים ואנשי מקצוע עסוקים בניסיון להעמיק את הבנתם בכל הנוגע לתגובות של קבוצות אוכלוסייה שונות למצבים אלה, דרכי התמודדות שלהן, והשלכות לטווח ארוך של אירועים אלה על חיי האנשים. לצד זאת, מושקעים מאמצים בתכנון ובבנייה של שירותים שמטרתם להפחית את הנזק והסבל הכרוכים באירועים אלה, ולגבש דרכים להתמודדות יעילה עם אירועים עתידיים.

במדינת ישראל למודת המלחמות והטרור, יצרה מלחמת לבנון השנייה מצב חדש, שבו האזרחים בעורף נחשפו לראשונה לאיום ממושך ואינטנסיבי של פגיעה ממשית בחיים וברכוש. השירותים, המוסדות והגופים הלא-פורמליים עמדו בפני מצב חדש שבו יש לדאוג להספקת שירותים רוטיניים, כמו גם שירותיים דחופים ויחודיים למצב המלחמה, ולהיערך במהירות וביעילות למתן הסיוע הנדרש.

הספר מתייחס למצבים אלה מנקודות מבט שונות: הוא כולל פרקים המציגים ממצאי מחקרים, לצד פרקים המתמקדים בעשייה בשדה, בהיערכות הגמישה של השירותים בצפון תוך התאמתם למצב החדש, ופרקים אחרים שדנים בקשיים שהתעוררו. הספר מתייחס לשלושה עולמות תוכן עיקריים: חקר התגובות של אזרחי הצפון למצב המלחמה המתמשך; תיאור היערכות השירותים - הן לתפקוד שוטף והן למצב המלחמה ולצרכים המיוחדים שנבעו ממנו, והתייחסות ביקורתית לתפקוד המדינה והרשויות המקומיות במהלך המלחמה.