חדש על המדף

שואה ממרחק תבוא: אישים ביישוב הארץ-ישראלי ויחסם לנאציזם ולשואה, 1948-1933
לקטלוג עורכת: דינה פורת
שואה ממרחק תבוא: אישים ביישוב הארץ-ישראלי ויחסם לנאציזם ולשואה, 1948-1933
'שואה ממרחק תבוא' (ישעיהו י , ג') – כך חשו היישוב העברי בארץ ישראל, שמנה אז כחצי מיליון נפש, והנהגתו, כאשר הבינו שהמשטר הנאצי מוציא לפועל השמדה שיטתית של יהודי אירופה, ואין בידיהם הכלים להושיע את מיליוני בני משפחותיהם וחבריהם שנלכדו שם: ממרחק באה, פתאום, כמו כוחות טבע שאין להם מעצור. כבר בעיצומה של מלחמת העולם השנייה נמתחה ביקורת קשה על הנהגתו המדינית של היישוב, כאילו לא הבינה בזמן ששואה מתחוללת באירופה ולא גייסה את כל משאביה כדי להציל את היהודים שם בכל דרך. ביקורת נוקבת לא פחות נשמעה על ההנהגה הרוחנית-תרבותית על שלא הגיבה תוך כדי ההתרחשויות ביצירה ובמעורבות ההולמות את המאורעות. טענות אלו נידונות עד היום, הן בזירה הציבורית והן במחקר, והן עדיין רגישות וטעונות.

המאמרים הנכללים בקובץ זה, שנכתבו על ידי טובי החוקרים וההוגים, מתמודדים עם המתח שבין תחושת הכאב וחוסר האונים לבין ההאשמה העצמית בדבר אוזלת יד והיעדר נכונות לפעול. כל אחד מן הכותבים מציג בפני קהל הקוראים אישיות אחת, מבין הסופרים והמשוררים, הרבנים ואנשי רוח, המפקדים והמנהיגים שחיו בארץ בשנות השואה, מעליית הנאצים לשלטון ועד הקמת המדינה ותום תקופת ההעפלה, ומנתח את פעולותיה והתבטאויותיה, מעשיה ומחדליה. התמונה המצטיירת היא מגוונת ומפתיעה, כל אישיות וקורותיה ונקודת המבט המקורית שלה.

הקובץ 'שואה ממרחק תבוא' מציג בפעם הראשונה את הנהגת היישוב בארץ בזמן אמת, והוא תורם תרומה מכרעת להבנת הקשיים שעמדו בפניה בעיצומה של מלחמת עולם ונוכח הנחישות הגרמנית להשמיד ולאבד את העם היהודי, כאשר בידיה היו אמצעים צנועים בלבד. זוהי קריאת חובה לכל מי שכואב את כאבה של התקופה הנוראה בתולדות העם ומתלבט בשאלות הקשות שהשאירה אחריה.