חדש על המדף

יומן מלחמה עברי: ברית המועצות, 1945-1941
לקטלוג אריה יפה
עריכה: אביבה אופז
יומן מלחמה עברי: ברית המועצות, 1945-1941
היומן של אריה יפה, המובא בספר, נכתב לאורך ארבע שנות מלחמת העולם השנייה, בברית המועצות, בעברית. כתב אותו נער יהודי, חניך תנועת השומר הצעיר בווילנה. סיפורו האישי של הכותב - אריה יפה - כרוך בסיפור המלחמה של ברית המועצות בפולש הנאצי. שני הנרטיבים - האישי והקולקטיבי - שזורים זה בזה ונעים על ציר הזמן שבין 21 ביוני 1941 ועד ל-8 במאי 1945 - יום הנפת הדגל האדום על בניין הרייכסטאג בגרמניה.

היומן פותח בתיאור ערבו של יום הפלישה הגרמנית לברית המועצות. שלושה חברים שסיימו זה עתה את בחינת הבגרות עסוקים בתכניות לימי הקיץ. בעיצומן של ההכנות לטיול הקייקים מתרחשת התקפה אווירית ושלושת הנערים יוצאים, בהוראת מדריך התנועה - אבא קובנר - את וילנה, בעקבות הצבא האדום הנסוג מזרחה לעומק ברית המועצות. המטרה הייתה להיספח לצבא הלוחם. אולם, תכניותיהם משתבשות. הצבא דוחה אותם. לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים להתגייס מצליחים שלושת חבריו של אריה להיספח לצבא ואילו הוא, מסיבות שמתבררות לו רק בשלב מאוחר - נותר מחוץ לשורותיו. בודד ומנותק מחבריו התיישב ב"יישוב עובדים" - וורשצ'גינו שבאוראל. ממקום מושבו הנידח השקיף על המאורעות ההיסטוריים שהתרחשו סביבו ותיעד אותם בזמן אמת.

בולטים ביומן ההשפעה שהייתה לרקע האידיאולוגי - הציוני והסובייטי כאחד - על נקודת המבט של הצעיר היהודי בפירוש ההתרחשות ההיסטורית והתפקיד שמילא האתוס של תנועת הנוער כמסגרת תומכת ומייצבת כמציאות של כאוס ודכדוך. יומנו של אריה יפה היה גנוז בעליית ארון בדירתו לאורך עשרות שנים מאז חתימתו. רק לאחר פטירתו ב-2001 חשפה אותו נינה אשתו.

היומן מובא במהדורה זו ככתבו וכלשונו, ונוספו עליו הארות, הערות ופרקי מבוא.

ד"ר אביבה אופז היא חוקרת ומרצה בחוגים לספרות עברית במכללת אורנים ובמכללת כינרת בעמק הירדן. מחקריה עוסקים בספרות תיעודית של העליות הראשונות ושל תקופת השואה, והיא פרסמה כמה ספרים בנושאים אלה.