חדש על המדף

מגן-דוד: תולדותיו של סמל
לקטלוג גרשם שלום
מגן-דוד: תולדותיו של סמל מתוך
גלגולי חיבורו של גרשום שלום "מגן דוד: תולדותיו של סמל"
אברהם שפירא

מסתו המחקרית של גרשם שלום, "מגן דוד: תולדותיו של סמל", ראתה אור בלוח "הארץ" תש"ט (1949-1948). זו אחת מפניני יצירתו ההגותית. לפנינו עיון תמציתי במקומם של סמלים בתרבויות שונות כבעולמו של אנוש בכלל, וזאת כרקע לדיון במקומו של הסמל מגן-דוד בתרבויות קדומות ובתולדות התגבשותו כסמל בתרבות היהודית. לא בכדי זכתה מסה זו להדים ולבני הדים, גם מעבר למעגל של אנשי ירושלים דאז.

חיבורים...שאינם נכללים במרוצת השנים במפעלי כינוס או במבחרי כתבים, הולכים ונשכחים. זה היה, כנראה גם גורלה של יצירה זו במחשבה הציבורית ובשיח התרבות בישראל. "מגן דוד: תולדותיו של סמל", שלא נכתב במתכונת אקדמית מובהקת, נשכח אף מביבליוגרפיות של חוגי לימוד במדעי היהדות ובמדעי הרוח באוניברסיטאות שלנו. לעומת זאת הייתה לו עדנה במרחב התרבות הגרמני משנכלל, בעיבוד חדש ומורחב על ידי המחבר, בראשון שבכרכי כתביו המקובצים בגרמנית. (Judaica I, Suhrkamp, Frankfurt 1963). עיבוד חדש של המקור העברי ראה אור באנגלית (1949) ובצרפתית (1950). הערך "מגן דוד" הוא אחד מערכים הרבים שתרם שלום לאנציקלופדיה יודאיקה. Encyclopedia Judaica, Jerusalem & New York, 1972, Vol. XI).

[…] פרופ' חזן-רוקם בנתה וערכה נוסח של החיבור "מגן דוד: תולדותיו של סמל", המבוסס על המקור העברי בשילוב תוספות (לעתים רק מלים ספורות או משפטים בודדים) מהנוסח הגרמני המורחב הנ"ל, וכן מהערות וממקורות שנותרו בעזבונו של שלום. שלמה צוקר, מהמחלקה לכתבי יד וארכיונים בספריה הלאומית בירושלים, איתר ושחזר מערכת מסועפת של מראי מקום לטקסט זה [...]