חדש על המדף

הרהורים של היסטוריון: מבחר כתבים
לקטלוג מארק בלוך
הרהורים של היסטוריון: מבחר כתבים
מארק בלוך (1944-1886), ממייסדי אסכולת ה"אנאל", נחשב לאחד מגדולי ההיסטוריונים של המאה ה-20. המאמרים המובאים בספר זה מציגים את הגותו בבהירות רבה ובשפה קולחת: כיצד עובד ההיסטוריון? מהי עדות מהימנה ומיהו העד האמין? מדוע נוצרות ידיעות שווא בזמן מלחמה וכיצד הן נפוצות? מה מקומה של ההשוואה בהיסטוריה וכיצד להשתמש במתודה ההשוואתית? מה התועלת בהיסטוריה, אם יש לה תועלת כלשהי, ומדוע חקר העבר הרחוק רלוונטי להבנת ההווה? ייחודו של מארק בלוך בהצלחתו לשלב באופן פורה בין מחקר היסטורי אמפירי וקפדני ובין ניתוח אפיסטמולוגי רפלקסיבי של עבודתו כהיסטוריון. "היסטוריון בבוקר ופילוסוף בערב", כך תיאר מארק בלוך את עבודתו שלו.

המאמרים המובאים בספר זה נכתבו בשלבים שונים בחייו של בלוך, והם ערוכים לפי סדר כתיבתם. הראשון ניתן כהרצאה בשנת 1914 לפני תלמידים ומורים בבית ספר תיכון שבו לימד בלוך ערב מלחמת העולם הראשונה. האחרון נכתב בהיותו לבוש מדים במלחמת העולם השנייה, ונועד לשמש מבוא לספר שבסופו של דבר לא ייכתב. אפשר לעקוב באמצעות מאמרים אלה אחר התפתחות הגותו של בלוך והתרחבות אופקיו הרוחניים.

ב"הרהורים של היסטוריון על ידיעות השוואה של המלחמה" בלוך מנהל דיאלוג עם הפסיכולוגיה הניסויית. ב"לקראת היסטוריה השוואתית של חברות אירופיות" הוא מתעניין בבלשנות, וב"מה לצפות מההיסטוריה" הוא מנתח מחזורים בהיסטוריה כלכלית, מוניטרית, ארוכת טווח. סקרנות זו מונעת על ידי מושא המחקר ההיסטורי – האדם. בעקבות פוסטל דה קולאנז', חוקר יוון הקלאסית, יצהיר בלוך ללא לאות: " ההיסטוריה אינה מדע העבר כולו, אלא היא מדע האדם בעברו".

לספר מצורפת הקדמה מקיפה על מארק בלוך מאת ד"ר יעל דגן, הבוחנת את תולדות חייו של ההיסטוריון וממקמת את יצירתו ההיסטוריוגרפית בהקשר של המאורעות והמוסדות המכוננים של חייו.