חדש על המדף

בין בגדאד ורמת גן: יוצאי עיראק בישראל
לקטלוג אסתר מאיר-גליצנשטיין
בין בגדאד ורמת גן: יוצאי עיראק בישראל
'בין בגדאד ורמת גן' הוא סיפורם של העולים מעיראק במדינת ישראל. יהודי עיראק החלו את דרכם כפליטים במחנות אוהלים זמניים שכונו 'מעברות', אך תוך זמן קצר בלטו במינהל הציבורי והפרטי, במקצועות החופשיים, בבנקאות, בשירותי הביטחון, בפוליטיקה המפלגתית והלאומית וכיוצא באלה. מרביתם נקלטו באזור המרכז, והעיר רמת גן, שבה התרכזו רבים מהם, נעשתה מזוהה עם העלייה העיראקית. בעת שיתר העולים מארצות האסלאם נותבו אל הפריפריה ואל המעמד הנמוך, פילסו העיראקים את דרכם אל המעמד הבינוני, כשהם מטרימים את תופעת היווצרותו של מעמד בינוני מזרחי. תוך כדי כך נפרש סיפור מרתק של קבוצת עירוניים בעלי תרבות ערבית המנהלים מאבקים אין ספור על מקומם הראוי בחברה הישראלית החדשה, בתחומי ההתיישבות, התעסוקה, הייצוג הפוליטי והביטוי התרבותי. בה בעת גם נחשף המחיר הגבוה ששילם 'דור המידבר' והאסטרטגיה של הדור הצעיר אשר אימץ את הזהות הישראלית תוך דחיקתה ומחיקתה של תרבותו הערבית.

סביב סיפורם של העיראקים דן הספר בסוגיות רחבות בחקר התגבשותה של החברה הישראלית ובמיוחד באינטראקציה שבין ותיקים וחדשים, בין אשכנזים ויוצאי ארצות האסלאם, ובמשמעות המיוחדת שהייתה למדיניות הקליטה ולנסיבות הגעתם של העולים על קביעת מקומם בחברה הישראלית.

ד"ר אסתר מאיר-גליצנשטיין היא חוקרת במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. פרסמה מחקרים רבים על יהודי עיראק, ביניהם: התנועה הציונית ויהודי עיראק, 1950-1941, תל אביב: עם עובד, 1993, ו-
Zionism in an Arab Country: Iraqi Jews in the 1940s. London& New York: Routledge, 2004.