חדש על המדף

נמר בוער: מותו וחייו של נסים אלוני
לקטלוג שרית פוקס
נמר בוער: מותו וחייו של נסים אלוני
נמר בוער הוא הזמנה להצטרף למסע בעקבות דמותו המסתורית, החמקמקה והמכשפת, של מלך התיאטרון הישראלי, סופר ומחזאי ששינה את פני התיאטרון בארץ וגילה לקהל את קסמי הפנטזיה והאבסורד בארץ של חאקי, צנע, משכנתא, מילואים ומלחמות; מחבר הטקסטים ל"גשש החיוור" ששינו את השפה העברית. הספר מציע כרטיס כניסה אל מאחורי הקלעים של נסים אלוני, גבר שובה לבבות ושובר אותם, דון ז'ואן לא מאושר, מקרב חברים ומרחיק אותם, משקיף על העולם כזר, לא מכאן.

אלוני הפריח צבעוניות פיוטית, אבל בעצם מחה על ארץ המלחמות הישראלית מתוך החוויה הנוראה, האינטימית שלו, כחייל ומפקד במלחמת העצמאות. האם היה אלוני, לוחם ומפקד, פגוע קרב? האם החמצנו את קריאותיו החתרניות ואת וידוייו הסמויים?

נמר בוער פורש תמונה פנורמית של חיים בארץ: ילדותו בשכונת עוני, הקרבות הקשים במלחמת העצמאות, הנסיעה לפריז והמושבה של האמנים הישראלים בעיר הפתיינית, הבוהמה התל אביבית בשנות השישים (חנה רובינא, יגאל תומרקין, יוסל ברגנר, יוסי בנאי, גילה אלמגור ואחרים), ועד לאזורי החושך שמאחורי מסך התיאטרון, שם מתרחשות דרמות מרות ומפתיעות בזמן החזרות להצגות. המסע בעקבות אלוני מסתיים בשנת חייו האחרונה ולידו המיילדת הפיליפינית שהלכה איתו לעבר מותו באהבת אישה לגבר.

נסים אלוני, שרדף אחר המילה הפלאית שתכיל "כן" ו"לא" בבת אחת, הוא מחזאי ההיסוס והספק בתרבות שהייתה בטוחה בתשובות ומיעטה לשאול שאלות. סיפורו של אלוני הוא במידה רבה גם סיפורה של החברה הישראלית, שבט עדים אביוני מילים השורדים בקושי את עדותם על החיים בארץ. מנותקים מתחושת כאב, כמו ניצולי טראומה שיצאו מתוך גופם ונשארו שם, משקיפים מן הצד.

ספר מפתיע שנולד אחרי שנות התחקות ותהייה על חייו של אלוני ועל יצירתו שכללו מפגשים עם מאות חברים, אמנים ונשים, חקר יומנים ומכתבים, ניתוח סיפוריו מול מחזותיו, חייו מול מחזותיו.