חדש על המדף

קרבנות: אכיפת החוק, מין וחברה
לקטלוג עורכים: פרופ' ישראל קים, ד"ר יעקב בר-זוהר, ד"ר לוי עדן
קרבנות: אכיפת החוק, מין וחברה
לפנינו מונח ספר המאופיין במבט פנורמי, בניתוח בין-תחומי ובהתייחסות לנקודות הראות של מקרבנים, קורבנות וצופים בהתרחשויות מקרבנות. האינטראקציה בין שלוש נקודות הראות באה לידי ביטוי באמצעות אסופה של מאמרים העוסקים באכיפת החוק, בהטרדה מינית ובניצול מיני, בהקשר החברתי הרחב של תופעות הקרבנות. המבט האינטר-דיסציפלינארי של הספר נובע מהרקע המקצועי המגוון של כותבי המאמרים: סוציולוגים, קרימינולוגים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עורכי דין ועובדים סוציאליים, ביניהם בכירים במשטרת ישראל.

הקורא נחשף למורכבות הרבה של תחום הקרבנות. המאמרים מתייחסים לתופעה של פגיעה מינית בילדים, לתסמונות קליניות המופיעות בתדירות גבוהה לאחר הטראומה המינית ולמאפיינים קליניים העלולים להופיע בהמשך הדרך. מוצגים גם ממצאים אודות אנשים שהודו בפשע הגם שהם לא היו מעורבים בו. מסופר על "מתריעים בשער" שחשפו שחיתויות ומחדלים בארגונם אך נענשו בשל כך. מתועדות תפיסות סטריאוטיפיות המיועדות להכחיש או להצדיק תוקפנות גברית כלפי נשים. מדווחים מחדלים המאפשרים תלונות שווא של נשים כלפי גברים להיהפך לאישומים שרירים וקיימים. נערך דיון במעמד הדו-ערכי של אסירות ביטחוניות פלסטיניות המרצות עונשי מאסר בכלא הישראלי.

הספר מצביע על תושיית הקורבנות, כאשר הוא מתאר נשים דרוזיות המתנערות מבעלים אלימים ומצליחות לזכות בגט תוך ניצול ומיצוי המגבלות הנורמטיביות. נחשפות בו שיטות העשויות לסייע לאדם שהורשע בעבירות מין להימנע מלשוב ולפגוע בקורבנות נוספים. במסגרת עולם הסחר והזנות מפורטים טיפולים פרטניים וקבוצתיים המיועדים לטפח העצמה בקרב הנפגעות. מוצגת תרומת המשטרה לקידום המאבק נגד טרור במסגרת בית-ספרית. מסורטטות דרכים המאפשרות לאסירים להתנער מחשיבה קרבנית. לסיכום, מחברי הספר מנסים לחולל תיקון במקום שבו נעשה עוול.