חדש על המדף

המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח – דו''ח שנתי 2007
לקטלוג נערך והוכן ע"י נפתלי ארנון, בשיתוף עם פרופ' עודד אברמסקי
המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח – דו''ח שנתי 2007
[...] מנתוני המו"פ בישראל המובאים בדו"ח זה מצטיירת תמונת המצב הבאה:

• למדינת ישראל הישגים ראויים לציון בתחומי המדע והטכנולוגיה. כמה מן המדדים המשמשים להערכת עוצמתן המדעית והטכנולוגית של מדינות מעמידים את ישראל במקום הראשון בעולם.
• המגזרים המובילים את הצמיחה הכלכלית המרשימה של ישראל בתקופה האחרונה הינם התעשייה והשירותים עתירי המו"פ, הנשענים על תשתית חזקה של כוח אדם משכיל ומחקר אקדמי מפותח.
• ההישגים הנצפים כיום הם תוצאה של הבשלת תהליכים ארוכי-טווח. לדוגמה: מסלול ההשכלה וההכשרה של חוקר בודד מיום סיום בית הספר התיכון נמשך בדרך כלל בין 10 ל-15 שנים, וכאשר מדובר בהכשרת דור של חוקרים יש להוסיף לכך את הזמן הנדרש לפיתוח מערכות החינוך, ההשכלה הגבוהה והמחקר הנחוצות להכשרתו של החוקר. לכן יש לזקוף במידה רבה את ההישגים של היום למדיניות של טיפוח ההשכלה והמחקר שנקטו ממשלות ישראל לפני שנים רבות.
• בשנים האחרונות התרחשו מספר תהליכים, אשר אם יימשכו הם יובילו עם הזמן לשחיקת מערכת המו"פ, וביניהם: הזדקנות הסגל האקדמי ואוכלוסיית החוקרים והמהנדסים; השיעור הנמוך של סטודנטים בתחומי מדעי הטבע, ההנדסה והרפואה; התיישנות הציוד המדעי באוניברסיטאות ובמכוני המחקר; פעילות מו"פ זניחה בחלק גדול של התעשייה והשירותים המסורתיים. תופעות אלו התרחשו בד בבד עם צמצום הקצבות הממשלה להשכלה הגבוהה ולמו"פ, שבא לידי ביטוי במיוחד בנושאי תשתית ומחקר בסיסי שאינם ממומנים על ידי המגזר העסקי. חשוב לציין כי תהליכים מסוכנים אלה מתרחשים דווקא כאשר במדינות רבות הן במערב והן באסיה גוברת המודעות לחיוניות בהשקעה במו"פ כתנאי הכרחי לצמיחה כלכלית. המשך המגמות המתוארות משמעותו נסיגה משמעותית בכוחה הכלכלי והמדעי של מדינת ישראל. [...]