חדש על המדף

התמוטטות:
מדוע נפלו הציביליזציות הגדולות של העבר? האם זה יכול לקרות גם לנו?
לקטלוג ג'ארד דיימונד
התמוטטות:<br> מדוע נפלו הציביליזציות הגדולות של העבר? האם זה יכול לקרות גם לנו?
המקדשים הנטושים של אנגקור ואט שבקמבודיה, ערי המאיה המכוסות בצמחיית ג'ונגל, משמרת המוות הקודרת של פסלי אי הפסחא. מי לא התבונן בחורבות מעין אלה ושאל את עצמו, האם זה עלול לקרות גם לנו? בספרו רובים, חיידקים ופלדה, שזכה בפרס פוליצר, תיאר ג'ארד דיימונד כיצד פיתחו הציוויליזציות המערביות את הטכנולוגיות ואת החסינויות שבזכותן השתלטו על רוב העולם. בספר זה ניגש דיימונד לצד השני של המשוואה: מדוע התמוטטו אחדות מהציוויליזציות הגדולות של העבר ומה אנו יכולים ללמוד מכך?
דיימונד מציג טיעון גלובלי, חובק עולם, באמצעות שורה של סיפורים מרתקים מן ההיסטוריה של התרבות, ומתווה את תבניתה הבסיסית של התמוטטות ציוויליזציות: זה מה שקורה כאשר אנו מבזבזים את משאבינו, מתעלמים מאיתותי האזהרה ששולחת הסביבה שבה אנו חיים, מתרבים במהירות רבה מדי וכורתים יותר מדי עצים. השחתת הסביבה, שינוי האקלים, גידול האוכלוסין המהיר, סחר בינלאומי עם שותפים חסרי יציבות ולחציהם של אויבים מבחוץ, כל אלה תרמו להיעלמותן של חברות רבות בעבר, בעוד חברות אחרות מצאו פתרונות לבעיות הללו, והחזיקו מעמד.

בעיות דומות כבר הביאו בימינו אסון על רואנדה ועל האיטי, ואילו סין ואוסטרליה מנסות להתמודד עמן בדרכים חדשניות. אפילו בחברה האמריקנית, בעלת העושר הבלתי נדלה לכאורה, המעצמה העולמית החסינה מכל פגע לכאורה, הולכים ומתגלים סימני אזהרה מבשרי רעות. מה הן ההכרעות הכלכליות, החברתיות והפוליטיות שצריכה חברה לקבל כדי שגורלה לא יוריד אותה לתהום הנשייה?

התמוטטות, ספר רחב-יריעה, בהיר ומרגש, עתיד לתפוס את מקומו כאחד הספרים החיוניים ביותר לתקופתנו, משום שהוא מציג שאלה שאין חשובה ממנה: כיצד נוכל להימנע מהרס עצמי של עולמנו?