חדש על המדף

האמת של הרפואה המדעית
לקטלוג בנימין מוזס
האמת של הרפואה המדעית
הספר האמת של הרפואה המדעית מנסה להתמודד עם אחת הבעיות המרכזיות של הרפואה המודרנית: הקצב המהיר של התחלפות האמיתות העומדות ביסוד הפרקטיקה הרפואית. אמיתות בלתי יציבות הן מקור לספקות וחששות בקרב רבים מן העוסקים במקצוע הרפואה. יתרה מזאת, הן אחת הסיבות העיקריות למשבר האמון בין הרופא לחולה.

הדיון באמת של הרפואה המודרנית עובר דרך שישה נושאי הליבה של האמת המדעית: פרדיגמות, מתודות, גבולות, אבני בוחן, פרשנות והיקשים. בכל אחד מן הנושאים דן המחבר בסוגיות תיאורטיות ומשלב בהן דוגמאות העוסקות בשאלות קונקרטיות. הסוגיות המשמשות בסיס לדיון מעסיקות את עולם הרפואה ועומדות במרכז הדיון הציבורי: טיפול במחלת העורקים הכלילים, טיפול בקצרת הסימפונות, טיפול הורמונלי בנשים בבלות, גילוי מוקדם של סרטן השד, טיפול תרופתי בסוכרת, מניעה של רעלת הריון, טיפולים חדשים בטרשת נפוצה, שימוש בלב מלאכותי, רפואה מדעית וחלופית, רפואה ודת.

הספר הוא אבן דרך בשלב השני של המהפכה שעולם הרפואה עובר בעשורים האחרונים. בשלב הראשון, שהתרחש בתחילת שנות ה-90, הצליחה קבוצה של אפידמיולוגים לעצב מחדש את האמת של הרפואה המודרנית. ניסיונו האישי והאינטואיציה של הרופא הוחלפו בראיות המושגות בניסוי מדעי. השלב השני, הנמצא בחיתוליו, מעתיק את הדגש מהחיפוש אחר האמת האחת והיחידה להבנת האמת בהקשר הרחב: הדרכים שבהן הושגה, יחסה לאמיתות אחרות, והשפעתה על החלטות הרופאים והחולים.

ד"ר בנימין מוזס, רופא והוגה דעות, עושה בספר זה צעד נוסף בניסיונו לשנות את התודעה, ודרכה את ההוויה, של הרופא בעולם המודרני ממומחה בעל ראייה ממוקדת הלוקה בעיוורון פריפרי, לאינטלקטואל המבין את ההקשר הרחב של פעולותיו והחלטותיו, ולפתוח בפני הציבור הרחב צוהר לעולם המורכב של הרפואה המודרנית. ספרו הקודם - אדם חסר פנים - משבר הזהות של הרפואה המודרנית 2006, יצא לאור בהוצאת מאגנס.