המילים ככישוף והכישוף שבמילים: שיחות על ספרות המזרח הקדום
|
|
ש. שפרה
|
הספרות שנכתבה במזרח העתיק, בין נהרות הפרת והחידקל, האמינה בכוחן המכשף של המילים. למרבה הפלא מה שחרט האדם לפני אלפי שנים על לוחות טין מדבר אלינו כאן ועכשיו, וקסם הכישוף לא נעלם. הספר שלפנינו עוסק ביופייה של ספרות זו, בהשפעתה על התרבות העברית וברלבנטיות שלה לאדם בן ימינו בכלל, ולהוויה הישראלית בפרט.
פרקי הספר מתמקדים במוטיבים המרכזיים של הספרות המסופוטמית: 'באדם לבדו' בתוך הקשר קיומי של מאבק במוות, בארוס על כל תהפוכותיו ובמקומה הייחודי של האישה, בתפישת האלוהות ובמסורות המשותפות לתפישה הדתית המסופוטמית ולתנ"ך, בפולחן ובעבודת האל ובסוגות הספרותיות שנוצרו במסופוטמיה והשפיעו על תרבות המערב מאז ועד עתה.
הספר מתייחס ליצירות המרכזיות בספרות המסופוטמית, כמו: האפוס הידוע 'עלילות גלגמש', מחזור היצירות שגיבוריו הם דומוזי-תמוז ואיננה-אשתר, מיתוסים שומריים, מיתוסים אכדיים כמו 'אנומה אליש' - מיתוס הבריאה הבבלי, 'אתרחסיס' - מיתוס המבול הבבלי, ספרות חכמה ועוד.
ש. שפרה היא משוררת וסופרת שתרומתה לתרבות העברית מוכרת זה מכבר. שיריה התפרסמו כבר בראשית שנות החמישים, והיא זכתה בפרסים רבים על ספריה ועל כלל יצירתה ולאחרונה בפרס ברנר (2007). מספרי שיריה: שיר אשה, חצבים נרות נשמה, אשה שמתאמנת בלחיות ומשי לחשת לי. כן ראו אור ספריה: רחוב החול, עלילות גלגמש, מעלילות ראשית ועד מלכים ונביאים, והאנתולוגיה בימים הרחוקים ההם, מבחר משירת המזרח הקדום מתורגמת משומרית ואכדית (בשיתוף עם יעקב קליין). בקרוב יראה אור עיבוד לילדים של חמישה אפוסים עתיקים.
|
|