חדש על המדף

מדריך כרטא לחפירות הר הבית
לקטלוג איילת מזר
מדריך כרטא לחפירות הר הבית
החפירות הארכיאולוגיות שלמרגלות חומות הר-הבית החלו בפברואר 1968, בעקבות איחודה של ירושלים, ונמשכו עשר שנים רצופות. החפירות נערכו בהנהלתו של פרופ' בנימין מזר, מטעם המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

מפעל החפירות התרחב בהתמדה והשתרע על שטח רצוף של 20 דונמים ויותר. היה זה לגדול המפעלים הארכיאולוגיים שידעה מדינת ישראל. עשרות פועלים בשכר ומאות מתנדבים מהארץ ומחוץ-לארץ, חפרו בכל ימות השנה וחשפו את שרידי המבנים העתיקים שהשתמרו היטב: החל בבנייני הרובע המלכותי של ירושלים מימי הבית-הראשון וכלה בבנייני קרית-השלטון מימי הח'ליפים המוסלמים. בתוך המבנים ובסביבתם נתגלו אלפי ממצאים המשקפים ימי גדולה ועושר, כמו גם ימי שבר ודלות, בתרבותה של ירושלים במשך שלושת אלפים שנה.

החפירות עוררו סקרנות רבה לא רק אצל חוקרי קדמוניות ירושלים אלא גם בקהל הרחב, והיוו מוקד להתעניינות תקשורתית בארץ ובעולם. אלפי מבקרים הציפו את אתר החפירות ורבים שלחו מכתבי עידוד והערכה. קצרה היריעה מלתאר את הקשיים המרובים שליוו את משלחת החפירות במשך השנים, אם היו אלה קשיי מימון או קשיים טכניים לביצוע משימות החפירה בשטח, ובין אם מכשולים בעלי אופי פוליטי מקומי ובינלאומי, שביקשו לעצור את החפירות בטענות שונות. כל אלה העמידו את משלחת החפירות אל מול מספר נוסף של חזיתות מלבד החפירות הארכיאולוגיות עצמן, שהתנהלו בהתמדה, בהיקף גדול ובהישגים מרשימים ביותר.

עשר שנים לאחר סיום החפירות, ערכה ד"ר אילת מזר, נכדתו של פרופ' ב. מזר, ארכיאולוגית מן המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, חפירות שלמה במכלול הבנייה מימי הבית-הראשון, הנמצא בחלקו המזרחי של שטח החפירות. כיום עומדת ד"ר מזר בראש פרוייקט הפרסום המדעי הכולל של ממצאי החפירות, אשר יצא לאור בסדרת המונוגראפיות "קדם" של המכון לארכיאולוגיה.

בשנים האחרונות ביצעה רשות העתיקות חפירות השלמה באתר לקראת פתיחתו לקהל הרחב. עתה ניתן לגשת בנוחיות אל השרידים המרכזיים והחשובים ביותר ולהיעזר ב מדריך כרטא שלפניכם . (בסוף הספר תוכנית התמצאות למטייל באתר החפירות).

המדריך מתאר באופן מפורט ומקיף את שרידי הבנייה והממצאים של כל תקופה ותקופה, כשהוא מלווה בעושר של רישומים ותמונות. ההסברים ערוכים לפי תקופות כשלכל תקופה צבע מזהה משלה.