חדש על המדף

המסורת הפוליטית היהודית.
כרך א': סמכות
לקטלוג עורכים: מיכאל וולצר ואחרים
המסורת הפוליטית היהודית.<br> כרך א': סמכות
כרך זה הוא ראשון בסדרה חדשנית בת ארבעה פרקים העוקבת אחר המחשבה הפוליטית של העם היהודי למן המקרא ועד היום. סדרה זו מציגה את עושרה וגיוונה של המסורת הפוליטית היהודית שלא זכתה עד היום למקומה הראוי במחקר ובתודעה הציבורית, ומזמינה את הקורא לשוב ולעיין במסורת זו מנקודת המבט של השיח הפילוסופי-פוליטי המודרני. כל כרך כולל מבחר מקורות ראשוניים – מן המקרא, התלמוד וספרות המדרש, מספרות השאלות והתשובות, ההלכה וההגות של ימי הביניים והעת החדשה, ומתוך מאמרים ושאר דברים שבדפוס – שעברו התקנה וההדרה להקלת הקריאה והעיון. למקורות ראשוניים אלו צורפו עיונים ביקורתיים שנכתבו במיוחד על ידי מיטב הפילוסופים, החוקרים והמשפטנים בני זמננו. עיונים אלה ממשיכים את הדיון המצוי במקורות עצמם, ומשוחחים עמם לעיתים מתוך הסכמה ולעיתים תוך מחלוקת, תוך כדי הרחבת הדיון, זיקוקו, והבהרתו לקורא.

הכרך הראשון, "סמכות", עוסק בשאלת היסוד – מי ראוי למשול. אילו טיעונים לביסוס הסמכות השלטונית הוצעו במסורת היהודית למן המקרא ועד להקמת מדינת ישראל? כיצד מתווכחים על טענות אלו וכיצד מגנים עליהן? כיצד מכוננים סמכות לגיטימית? המקורות עוסקים בסמכות האל, ואחר כך בסמכותם של מלכים, כהנים ונביאים, של חכמים, רבנים וראשי הקהל, של שליטים נוכרים (בגלות) ושל מדינת ישראל. הכרך מסתיים בדיון בשאלה האם מדינת ישראל המודרנית יכולה להיות הן יהודית והן דמוקרטית.

הכרכים הבאים ידונו בנושאים הבאים: השתייכות, קהילה, ופוליטיקה בהיסטוריה.

מיכאל וולצר הוא מחשובי הפילוסופים הפוליטיים כיום. הוא מכהן כפרופסור במכון ללימודי מתקדמים בפרינסטון. מבין ספריו פורסמו בעברית, יציאת מצרים כמהפכה בהוצאת פפירוס, על הסובלנות בהוצאת משרד הביטחון, ומלחמות צודקות ובלתי צודקות בהוצאת עם עובד.

מנחם לורברבוים הוא פרופסור באוניברסיטת תל-אביב בה הוא משמש כראש החוג לימודי התרבות העברית. ספרו פוליטיקה וגבולות ההלכה פורסם בסדרת "יהדויות"

נעם זהר
הוא פרופסור באוניברסיטת בר-אילן, שם הוא משמש ראש המגמה לפילוסופיה כללי. ספרו בסוד היצירה של ספרות חז"ל: העריכה כמפתח למשמעות, פורסם לאחרונה בהוצאת מאגנס.

יאיר לורברבוים הוא פרופסור בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. ספרו צלם אלהים: הלכה ואגדה פורסם בהוצאת שוקן.

כל המחברים הם עמיתי מחקר במכון שלום הרטמן בירושלים.