חדש על המדף

בגין: 1992-1913
לקטלוג אבי שילון
בגין: 1992-1913
באוגוסט 1983, כשהוא בן שבעים ושלוש הסתלק מנחם בגין בפעם האחרונה מהבמה הפוליטית והותיר אחריו סימני שאלה שמהדהדים עד היום. דומה שאין מנהיג ישראלי שגילם תפקידים רבים ושונים כל-כך: מפקד המחתרת שאינו יודע לירות: ה"מוקיון" הזועק בכיכרות כשידיו מונפות באוויר: הפוליטיקאי המשוקץ של המחנה שאסור לשתפו בשלטון: איש הפשרות המטיב עם עמו, אהוב ההמונים, איש השלום וקברניט המלחמה – כל אלה סערו באישיותו הכריזמתית והובילו אותו לתהומות הנידוי והייאוש ולגבהים המסחררים ביותר. מזולזל ומוערך, משיח ושטן - בגין היה שני לבן גוריון בהשפעתו על החברה הישראלית.
מיהו בגין?

מפקד האצ"ל החולמני שהכריז מרד ערטילאי בבריטים, או זה שכבר בשנות הארבעים הבין שלפעמים תעמולה קודמת למעשה? מייסד "חירות" מפלגה רוויזיוניסטית של זעיר- בורגנים, או האיש שעמד בראש "הליכוד", מפלגת ימין עממית שאימצה לחיקה את מאות אלפי המזרחיים? האיש שנשבע אמונים לארץ ישראל ולהתנחלויות, או המנהיג שחתם על הסכם השלום הראשון וסלל את השביל למדינה פלסטינית? "העקשן" שסירב לפרוש ונשאר בזירה למרות עשורים של מפלות, או האיש שמיהר "להיעלם" אחרי כל כישלון? וכמובן: האם בגין הוביל את ישראל למלחמת לבנון, או שמא תוצאות "הטרגדיה", כלשונו, נכפו על ידי שר הביטחון שלו, אריאל שרון?

את חייו הפוליטיים סיים בגין בשתיקה רועמת מבלי שהעניק הסברים. התשובות לשאלות הללו, ועוד רבות, מוצעות בביוגרפיה זו, ראשונה בעברית, פרי מחקר מקיף, שנשען על עדויות, מסמכים וכתבים נוספים.

בהדרגה נחשפים דפוסי האישיות והמנהיגות הייחודית שלו, התמורות שחלו בתפיסתו האידיאולוגית וחידת הסתגרותו – עד שנפרש לעיני הקורא, בשפה בהירה, דיוקן מרתק ומורכב, שסיומו בטרגדיה אישית ולאומית.

אבי שילון הוא עיתונאי ובעל תואר שני בתולדות עם ישראל מאוניברסיטת תל אביב . זהו ספרו הראשון.