חדש על המדף

זמנים חדשים: מחקרים בהיסטוריוגרפיה המודרנית
לקטלוג יוסי מאלי - עורך
זמנים חדשים: מחקרים בהיסטוריוגרפיה המודרנית
תמורות עמוקות חלו בחקר ההיסטוריה ובכתיבתה בשלושת העשורים האחרונים. נושאיה של ההיסטוריוגרפיה הקלסית היו פוליטיים מובהקים - מעשיהם של שליטים, מלחמות, מהפכות. החל בעשורים הראשונים של המאה העשרים פנו היסטוריונים לחקור גם את התנאים החומריים והמנטליים של החברה - הסביבה, העבודה, המשפחה, הצריכה, ונושאים אחרים בעלי משמעות רבה לחיי היומיום. אולם, משנות השבעים ואילך הסתמנה מגמה חדשה בהיסטוריוגרפיה: פנייה מן המציאות ה"אובייקטיבית" של תולדות המדינה וסדרי החברה אל הקטגוריות והאופנים (ה"סובייקטיביים"), שבאמצעותם נתפשה המציאות בעיני בני התקופה הנחקרת. הנחת היסוד של כותבי "ההיסטוריה החדשה" הייתה, כי כל קהילה אנושית יוצרת לעצמה כלים להבנת המציאות ומבטאת בדרכה את הצרכים והערכים המיוחדים לה. הכלים הללו נבנים מתחושות, רשמים, דימויים, אמנות, מיתוסים וביטויים תרבותיים אחרים, ואלה מקנים את המשמעות לחייהם של בני האדם. כדי לאתר, לאבחן ולהבין את דרכי החשיבה והכלים הקוגניטיביים של בני תרבות כלשהי בעבר נזקקו ההיסטוריונים למקורות שונים מאלה שהיו מורגלים בהם: במקום מסמכים רשמיים וממצאים חומריים, היה עליהם לפרש עתה ציורים, סמלים, אגדות לילדים, מופעים, טקסים, וצורות פולחן - ביטויים לצרכים, שהיו בחלקם לפחות בלתי-מודעים ואולי אף אי-רציונליים.

כתב העת זמנים, מאז ייסודו בשנת 1979, היה הכלי הביטוי העיקרי בישראל לתמורות הללו בהיסטוריוגרפיה. הקובץ זמנים חדשים: מחקרים בהיסטוריוגרפיה המודרנית כולל שבעה עשר מאמרים נבחרים, מתורגמים ומקוריים, שרובם התפרסמו לראשונה ב זמנים. מאמרים אלה מאירים את ההתפתחויות ואת תחומי המחקר של ההיסטוריוגרפיה החדשה מזוויות ראיה שונות: צירופם יחד מאפשר התבוננות השוואתית בתאוריות ובגישות החדשות של מדע ההיסטוריה בתקופתנו, וכן - היכרות מעמיקה עם רבדים מרתקים של תרבויות העבר.

פרופסור יוסי מאלי מלמד בחוג להיסטוריה כללית באוניברסיטת תל-אביב. מחקריו העיקריים הם בהיסטוריה אינטלקטואלית של אירופה, במיתוסים היסטוריים ובתולדות ההיסטוריוגרפיה בעת החדשה.