חדש על המדף

יחסים מיוחדים: ברית המועצות ובעלות בריתה ויחסיהן עם העם היהודי,
הציונות ומדינת ישראל 1939- 1959
לקטלוג בנימין פינקוס
יחסים מיוחדים: ברית המועצות ובעלות בריתה ויחסיהן עם העם היהודי,<br>הציונות ומדינת ישראל 1939- 1959
צעד אחר צעד, שלב רודף שלב ופרשה רודפת פרשה, הלכו והתפתחו, הלכו והסתבכו יחסים מיוחדים במינם בין הקומוניזם וברית המועצות ובין הציונות ומדינת ישראל הן בזירה הפנים-סובייטית והן במערכת הבין- לאומית.

הספר הוא מחקר ראשון, מעודכן ומבוסס היטב, בתולדות היחסים מלאי החשדנות והעוינות בין המפלגה הבולשביקית, התנועה הקומוניסטית הבין לאומית וברית המועצות ובין התנועה הציונית, היישוב בארץ ישראל ומדינת ישראל, והוא עוסק באחת התקופות הסוערות ביותר בתולדות בעם היהודי והעולם - החל בפרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1939 וכלה בייצוב 'היחסים המיוחדים' ב-1959. הספר נסמך על תיעוד היסטורי חדש ומגוון שנאסף בכעשרים ארכיונים בחמש מדינות, בעיקר בישראל ובברית המועצות לשעבר, על תיעוד רב בעל פה, על ספרות זיכרונות ענפה וכן על עיתונות ומחקרים לרוב.

באמצעות שיטת מחקר מקורית ומותאמת היטב לנושא מנסה המחקר לשחזר, לבחון לעומק ולנתח את כל השלבים ההיסטוריים ביחסיה של מדינת ישראל עם ברית המועצות ובעלות בריתה במזרח אירופה. מקום מרכזי בספר מוקדש לתולדות יהודי ברית המועצות ומזרח אירופה ולזיקתם הלאומית ההולכת ומתחזקת למדינת ישראל.

חלקו הראשון של הספר עוסק בשנים 1939- 1948 - שנים חשובות במיוחד להבנת התגבשות המדיניות הסובייטית כלפי מדינת ישראל הנולדת. חלקו השני של הספר מוקדש לשנים 1953-1949, 'השנים השחורות' של ברית המועצות ומזרח אירופה. בשנים אלה איים 'הפיתרון הסופי' נוסח סטלין על עצם קיומו של המיעוט היהודי, וניתוק היחסים הדיפלומטיים עם ישראל היה אות מבשר רעות לעתיד. החלק השלישי והאחרון עוסק בשנים 1959-1953, התקופה הבתר-סטלינית, שבה השתנו המגמות השליליות הישנות והסתמן שיפור ביחסים, על אף ההפסקה רווית הסערות ואיומי ההשמדה בימי 'מלחמת סואץ'.
בנימין פינקוס הוא פרופסור אמריטוס להיסטוריה באוניברסיטת בן- גוריון בנגב ועמית מחקר במכון בן- גוריון לחקר ישראל והציונות. ספריו העוסקים בתולדות היהודים והמיעוטים הלאומיים בברית המועצות זכו לפרסים יוקרתיים ולתהודה רבה. ספרו מאמביוולנטיות לברית בלתי כתובה: ישראל, צרפת ויהודי צרפת 1957-1947 הופיע זה עתה בהוצאת מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות.

.