חדש על המדף

סינדרום ירושלים: כך קרסה המדיניות לאיחוד ירושלים
לקטלוג משה עמירב
סינדרום ירושלים: כך קרסה המדיניות לאיחוד ירושלים
בירושלים, ורק בירושלים, מתרחשת התופעה הפתולוגית הקרויה "סינדרום ירושלים", הגורמת לאובדן חוש המציאות ושיווי המשקל הנפשי. האומנם לקו בתסמונת גם ראשי ממשלות, שרים וראשי עיר בירושלים?

מדוע סיפחה ממשלת אשכול ב-1967, 28 כפרים ערביים מהגדה המערבית והכפילה בכך את שיעורם בעיר? כיצד עודדו ממשלות הליכוד למעלה מ-100,000 יהודים תושבי ירושלים לנטוש אותה לטובת התנחלויות שמסביבה? האומנם הסכים מנחם בגין לוותר על ריבונות ישראלית בהר- הבית ולשקול "ותיקניזציה" שלו? מדוע יזם יצחק שמיר את פתיחת ה"אוריינט-האוס" ואיפשר התבססות מוסדות שלטון פלסטיני בבירת ישראל? איך גרם יצחק רבין לליגה הערבית להעביר את תפקיד "שומר המקומות הקדושים" בהר הבית מחוסיין ידידו לערפאת יריבו? איך הסכים טדי קולק להודות בכישלון לאחד את העיר והודיע לאהוד ברק כי הוא תומך בחלוקתה...?

המאמץ הלאומי הגדול ביותר אחרי מלחמת ששת הימים היה מופנה לאיחוד ירושלים. היעדים היו: השגת חברה בין לאומית לריבונותנו בה, הגדלת הרוב היהודי בה ל- 90%, הפיכתה למרכז כלכלי משגשג ושילוב ערבי העיר בתהליך של "ישראליזציה"...

איך קרה שאף אחד מהיעדים הללו לא הושג?

לאחרונה נטשו שתי השגרירויות האחרונות את ירושלים ואין עתה אף מדינה המכירה בריבונותנו בה. למעלה מ- 200,000 יהודים נטשו את העיר מאז 1967. שיעור הגידול הערבי הוא פי שלושה מזה היהודי, ותוך שנים ספורות הם יהפכו לרוב בבירת ישראל. ירושלים הפכה להיות הענייה מכל ערי ישראל, וה"ישראליזציה" הפכה ל"פלסטיניזציה". רוב הציבור כבר אינו רואה את בירתו כ"מאוחדת", ומוכן בתמורה לשלום לחלק אותה.

לראשונה נחשף כאן בשלמותו הסיפור המרתק והבלתי ידוע, על הכשלים שהביאו לקריסתם, בזה אחר זה של כל יעדי המדיניות לאיחוד ירושלים.