חדש על המדף

הקיסרים האנטונינים
לקטלוג דוד גולן
הקיסרים האנטונינים
הביוגרפיות של הקיסרים האנטונינים הן חלק מקובץ הביוגרפיות של קיסרי רומא הידוע בשם:
Scriptores Historiae Augustae ('המחברים של תולדות האוגוסטים'), ובקיצור - 'היסטוריה אוגוסטה'. מגילת הקובץ הייתה מוכרת למשכילי הרנסנס, ועל שום החשיבות שייחסו לתוכנה להכרת תולדותיה של רומא בימות האימפריה, היא הייתה מן החיבורים הראשונים שראו אור בדור הראשון של הדפוס (מילנו 1745).

הביוגרפיות של הקיסרים האנטונינים פורסות יריעה רחבה של קורות האימפריה הרומית ומנהיגיה במאה השנייה. הן מאירות באור מיוחד את תקופתם - השנים 193-138 לסה"נ - שהן המחצית השנייה של פרק זמן המכונה 'השלום הרומאי'. בצד קווי האופי של הקיסרים, נחשפות בהן הליכות האישות שלהם ונבדק הקשר שלהם להתרחשויות. הביוגרפיות מציגות את מערכות השלטון ומאירות את אורחותיה של האימפריה הרומית כמדינה וכחברה, ואת טבעם של מפעיליה בדורות שעיצבו את התרבות המדינית של המערב. ניכרת בהן המגמה שרווחה אז להשתית את חיי האזרחים והתושבים על חוק המעוגן בחשיבה פילוסופית כללית על העולם והאדם. הקיסרים האנטונינים לא ביטלו את מוסד העבדות, אך היחס לעבד בימיהם היה אנושי יותר. יהודי ארץ ישראל זכו בימיהם לביטול גזרות הדריאנוס והתאוששו מן המכה שהנחיתו עליהם הרומאים בעקבות מרד בר-כוכבא.

המחבר- העורך של הביוגרפיות אינו מוכר לנו בשמו. הוא חי ככל הנראה במפנה המאה הרביעית לחמישית. נראה כי היה משכיל רומאי מן האריסטוקרטיה הישנה שהנצרות - דת האימפריה הרומית של ימיו - לא כבשה אותו. הוא היה איש של רומא הקיסרית הפגנית, תרבותה והגותה. כתיבתו רבת עניין גם מבחינה הספרותית.

דוד גולן הוא פרופסור אמריטוס להיסטוריה של יוון ורומא באוניברסיטת חיפה. פרופ' גולן חיבר את הספרים 'תולדות העולם ההלניסטי' ו- The Res Graeciae in Polybius. תרגם את 'חיי הדריאנוס' מן ה'היסטוריה אוגוסטה' והוסיף מבואות, נספחים והערות. מאמריו שעניינם מדינה, חברה והיסטוריוגרפיה ראו אור בישראל ובחוץ לארץ.