חדש על המדף

לתור את הארץ: התיירות בארץ-ישראל בתקופת המנדט הבריטי
לקטלוג קובי כהן-הטב
לתור את הארץ: התיירות בארץ-ישראל בתקופת המנדט הבריטי
'לתור את הארץ' מציג מחקר מקיף הבוחן את שורשי תופעת התיירות בארץ, בהיות התיירות אחד הגורמים החשובים ביותר בקידומה של הארץ אל המודרניזציה ובתהליך ההתמערבות שחל בה. החיבור שלפנינו בוחן את התיירות בארץ-ישראל בתקופת השלטון הבריטי (1948-1917), בה נפתחה הארץ לרעיונות ולהשפעות מודרניות ומערביות חזקות ולהופעת גורמי משיכה חדשים. בתקופת המנדט הפכה הארץ להיות לא רק ארץ הקודש, שמשכה אליה במשך דורות רבים בעיקר עולי רגל וצליינים, אלא גם ארץ מושכת לתיירות מודרנית שאינה בהכרח דתית.

במרכז הספר דיון במאפייני התנועה התיירותית לארץ-ישראל על רקע התפתחות אמצעי התחבורה והמדיניות הבריטית ביחס לתיירים באותן שנים, נדונים בו הופעתם של רעיונות וגורמי משיכה חדשים בחייה של הארץ ובהם צמיחת ענף הירידים והאירועים העונתיים, פיתוח קו החוף והופעת תיירות הקייט , התפתחות תיירות המרפא וצמיחת ענף ההארחה במשקים החקלאיים. הספר מציג באופן מפורט את מאפייני התפתחות התיירות בעיר ירושלים ובו מוצגים התהליכים שאירעו במקומות הקדושים, צמיחתם של גורמי משיכה חדשים ברחבי העיר, ובהם מרכזי תרבות כבניין ימק"א או מוזיאון רוקפלר לארכיאולוגיה, התפתחות תשתית שירותי התיירות בעיר והופעתם של ספקי המידע לתייר, ובהם בעיקר ספרי הדרכה, פרסום תיירותי ומורי דרך.

ד"ר יעקב כהן-הטב מלמד במחלקה ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת בר-אילן. המחבר עוסק במחקר גיאוגרפי-היסטורי יישובי של ארץ-ישראל בעת החדשה ופרסם מאמרים בארץ ובעולם בתחומים הנוגעים לתולדותיה של ירושלים בתקופת המנדט, בשורשיה של התיירות המודרנית בארץ, בתיירות בערים היסטוריות ובהתפתחותן של ערי הקייט בישראל.