חדש על המדף

ישראל והעלייה מצפון אפריקה: 1948- 1970
לקטלוג מיכאל מ' לסקר
ישראל והעלייה מצפון אפריקה: 1948- 1970
ספר זה הוא פרי מחקר מקיף וראשון המבוסס על חומר ארכיוני עשיר ומגוון, ובו חומר ראשוני ממקורות צפון אפריקניים נוסף על חומר ממקורות ישראלים ומערביים, ועל עבודות שטח יסודית -שאלונים לעולים שהשתקעו בישראל בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים וראיונות אישיים. שימוש נרחב נעשה במקורות ראשוניים ובעיתונות בשפות ערבית, צרפתית, ספרדית, איטלקית,עברית ואנגלית. למעשה הספר עוסק בשנים העיקריות לעלייה ההמונית, מקום מדינת ישראל ועד תחילת שנות השבעים. עיקר התוכן מתמקד בקהילות היהודיות בצפון אפריקה ערב עלייתן, במצבן הפוליטי והסוציו-אקונומי, ביחסי יהודים-מוסלמים בעידן הקולוניאלי האירופי ובתהליך הדה-קולוניזציה, ובתהליך מעברן של קהילות אלה לישראל. הדגש הוא על קהילות ממרוקו, תוניסיה, אלג'יריה מצרים ולוב, כלומר צפון אפריקה במובן הרחב - דבר שלא נעשה עד כה. גישת המחקר היא ניתוח השוואתי בין הקהילות השונות ועם קהילות יהודיות במזרח התיכון שאף הן עלו לישראל במספרים ניכרים. הספר משלב היבטי מחקר וכתיבה רב-תחומיים ואינטר-דיסציפלינאריים ואף רב-ממדיים ומציג תמונה מגוונת של יהודים בסביבה המוסלמית. בכמה מובנים מרכזיים, המחקר שופך אור על המאבק לעצמאות בארצות צפון אפריקה ועל יחסי ישראל עם אזור זה בצל הסכסוך הערבי ישראלי.

חלקו הראשון של הספר עוסק ברקע לציונות, בהגנה העצמית ובהכנה לעלייה הגדולה מצפון אפריקה משנת 1900 ועד קום מדינת ישראל. בחלקו השני הדגש הוא על העלייה הגדולה בעידן המאבק המוסלמי לעצמאות והשפעת ההתרחשויות במזרח התיכון והסכסוך הערבי-ישראלי על מאבק זה. החלק האחרון עוסק בסוגיית העלייה בעידן העצמאות ובמדיניות העלייה של מדינות צפון אפריקה, שבעטיה התארגנה עליית היהודים בשנים אלו באופן לא מבוטל בתנאי מחתרת או ביציאה דיסקרטית.

פרופ' מיכאל מ' לסקר הוא פרופסור מן המניין במחלקה להיסטוריה של המזרח התיכון וראש המכון לחקר המחתרות ע"ש מנחם בגין, באוניברסיטת בר-אילן. התמחותו היא בתחומים: ישראל והעולם הערבי, הזירה הבין-ערבית, הקהילות היהודיות באגן הים התיכון, האסלאם הרדיקלי במגרב, במצרים ובקרב מוסלמים במערב אירופה. פרסם שמונה ספרים שזכו לתהודה בין-לאומית, בהם:
North African Jewry in the 20th Century (אוניברסיטת ניו יורק), אשר זיכה אותו בפרס היהודי הלאומי האמריקני ללימודי יהדות ;
The Jews of the Middle East and North Africa in Modern Times, שערך יחד עם ריבה סיימון ושרה רגר (אוניברסיטת קולומביה), ו- Israel and the Magreb: From statehood to Oslo (אוניברסיטת פלורידה);
בשלבי עריכה יחד עם יעקב לב הספר Judaism & Islam in Medieval and Modern Times
ובשלבי כתיבה שני ספרים מקיפים: The Magreb & Western Europe והספר
The Jews in France, 1944-2004