חדש על המדף

הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופה ההלניסטית: בין מסורת לחידוש
לקטלוג אורן טל
הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל בתקופה ההלניסטית: בין מסורת לחידוש
ספר זה עניינו התרבות החומרית של התקופה ההלניסטית -התלמית והסלאוקית, מקורה, תפוצתה והשפעתה, והוא בא לבחון את מושג ההלניזם בארכיאולוגיה של ארץ-ישראל בת הזמן. נידונו בו הבנייה העירונית, הכפרית והצבאית ; העיטור האדריכלי ; העיטור הפנימי ; הדגם היישובי והמערך היישובי ; הקבורה ; הממצא הזעיר והממצא האפיגרפי הזעיר. במבוא נסקרו תולדות המחקר הארכיאולוגי של התקופה ההלניסטית ; העדויות הספרותיות, האפיגרפיות והנומיסמטיות, הרקע ההיסטורי ; החלוקה המנהלית ; מערך הדרכים, והמסגרות האתניות. הספר מציג ומבקר את הנתונים הארכיאולוגיים, ונותן להם פירוש חדש (אם נדרש). בפרק הסיכום נבחנת מהותו של ההלניזם הקדום בארכיאולוגיה של ארץ-ישראל - שבר אל מול המשכיות או התייוונות אל מול מסורתיות של הארץ ואוכלוסיה - כמשתקף בהיסטוריה החברתית והיישובית על פי הנתונים הארכיאולוגיים. זה סיכום ראשוני, חלוצי, במחקר הארכיאולוגי של התקופה ההלניסטית בארץ-ישראל.


ד"ר אורן טל , מרצה בחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל-אביב, השתתף בחפירות ארכיאולוגיות רבות ברחבי הארץ, ואת מקצתן גם ניהל. פרסם מאמרים רבים שעניינם בארכיאולוגיה של ארץ-ישראל למן תקופת הברזל ועד התקופה הביזנטית.
מספריו (עם אחרים): הדוחות הסופיים של מפעלי החפירות באפולוניה-ארשוף ובעין-בוקק, ו מונוגרפיה על מטבעות פלשת מן התקופה הפרסית .