חדש על המדף

קול עלמה עברייה: כתבי נשים משכילות במאה התשע-עשרה
לקטלוג טובה כהן, שמואל פיינר
קול עלמה עברייה: כתבי נשים משכילות במאה התשע-עשרה
הכתבים המקובצים באסופה זו מפרי עטן של נשים יהודיות במאה התשע-עשרה מפריכים את המוסכמה בדבר שתיקתן של הנשים בתנועת ההשכלה. מחקר של כמה שנים בארכיונים ובכתבי העת הספרותיים העבריים של התקופה חשף כתבים עבריים מגוונים של כעשרים וחמש נשים ששאפו לקחת חלק במהפכה החברתית והתרבותית לה הטיפה ההשכלה.

כתיבה עברית של נשים לא הייתה אומנם זרם דומיננטי ברפובליקה הספרותית של ההשכלה, אך עתה מתגלה כי בכל זאת קולן של הנשים נשמע. הנשים שביקשו להשתתף באופן פעיל במפעל ההשכלה, נתקלו במחסום תרבותי-מגדרי גבוה במיוחד שיצרה הדרתן מן התרבות העברית - תרבות הקודש והחול גם יחד - ומן השפה העברית, שפת הספרות המתחדשת. אפילו המשכילים שהצהירו על רצונם להרחיב את השכלת הנשים, לא ראו בנשים שותף שווה, ותנועת ההשכלה התנהלה כ"מועדון גברי". הכתבים הנשכחים המובאים כאן מוכיחים כי לפחות כמה נשים, רובן ככולן בנות יהדות מזרח אירופה, לא השלימו עם הדרה זו והשקיעו מאמצים ניכרים כדי לחצות את המתרסים שעמדו בינן ובין ספרות ההשכלה העברית: מתרס השפה, מתרס הבקיאות בספרות הקנונית ומתרס ההדרה מן התחום הציבורי.

התופעה המתגלה מתוך אסופה זו משנה את ההנחה המקובלת, כי לספרות הנשים העברית של תחילת המאה העשרים לא קדמו התחלות במאה התשע-עשרה.

טובה כהן היא פרופסור במחלקה לספרות עם ישראל וראש התוכנית הבין-תחומית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן. בין ספריה: צבועים וישרים אלילות וליליות, עיונים ביצירתו של אברהם מאפו (1990); האחת אהובה והאחת שנואה, בין מציאות לבדיון בתיאורי האישה בספרות ההשכלה. (2002)

שמואל פיינר הוא פרופסור במחלקה להיסטוריה יהודית באוניברסיטת בר-אילן. בין ספריו: השכלה והיסטוריה, תולדותיה של הכרת עבר יהודית מודרנית (1995) ; ספר המצרף של יצחק אייזיק קובנר, כתב מחאה משכילי מהמאה התשע- עשרה (1998); מהפכת הנאורות, תנועת ההשכלה היהודית במאה ה-18 (2002); משה מנדלסון. (2005)