חדש על המדף

באמונתם יחיו: המושבות ההוטריות בצפון אמריקה, 2006-1874
לקטלוג יוסי כץ, ג'והן לאר
באמונתם יחיו: המושבות ההוטריות בצפון אמריקה, 2006-1874
מאז הגירתה לצפון אמריקה בשנת 1874 מעוררת הקהילה ההוטרית סקרנות רבה בקרב חוקרים, מטיילים, אנתרופולוגים והמתעניינים בקהילות השיתופיות בעולם. זוהי הקהילה הגדולה ביותר בעולם המנהלת אורח חיים שיתופי-כלכלי וחברתי מלא. מספר תושביה כ- 40,000 נפש והם מתגוררים ביותר מ-470 קומונות בקנדה ובארה"ב.

על סמך מקורות ראשוניים שלא ראו אור מעולם וביקורים של המחברים במושבות ההוטריות, מגולל הספר את סיפורה של הקהילה ההוטרית בקנדה ובארצות הברית מאז בואה לצפון אמריקה ועד היום (2006).
באמונתם יחיו הינו ספר המחקר הראשון שעניינו הקהילה ההוטרית והמופיע בעברית.

חיי שיתוף מלאים אינם חזון נפרץ בעולמנו וקיומם תלוי בנסיבות הזמן ובדבקות האנשים בחיים אלו, שמניעיה מגוונים. כאלה הם גם חיי השיתוף של הקהילה ההוטרית - אין להבינם ללא הכרת עקרונות אמונתה הדתית- נוצרית המיוחדת שהתגבשה במחצית הראשונה של המאה ה- 16. אמונתם היא גם הקובעת את סדר יומו של בן הקהילה, את עקרון ההתבדלות מהעולם החיצוני, את ההתבססות על חקלאות, את עקרון התפצלות המושבה, את מערכת החינוך, את מעמד הנשים, את השגרה הדתית, את היחס למדינה ואת הישרדות הקהילה מאות בשנים.

אלא שכמו התנועה הקיבוצית בישראל, גם קהילות ההוטרים מאותגרות כיום נוכח עקרון- בסיס בחיי הקהילה ההוטרית: עקרון ההישגיות הכלכלית ומקסום רווחי המושבה. עקרון זה מחלחל בשנים האחרונות גם להתנהגות הפרט ופוגע ביסודות הקהילה. זאת ועוד; ככל שגבר בקהילה ההוטרית השימוש בקידמה הטכנולוגית ובמערכות השיווק, לא היה מנוס מהיחשפות גוברת של ההוטרים לערים - המסמלות לדידם את העולם החיצוני החוטא שממנו הם ביקשו להימלט. השימוש העולמי המתעצם במחשבים ובאינטרנט עומד להכניס את העולם - אם אמנם לא נכנס כבר - אל תוך הקומונות, אף בלי צורך לצאת מהן פיזית. מתח חריף נוצר אפוא בין הנאמנות לאורח החיים הדתי- שמרני שנקבע לפני מאות בשנים, לבין אימוץ, ולו חלקי, של ערכי העולם החיצוני, מתח המעמיד חלק נכבד מהקומנות ההטוריות בפני דילמות קיומיות של ממש.

בפתח האלף השלישי עומדות הקהילות ההוטריות בפני אתגרים הרי גורל, שהצלחת ההתמודדות איתם או חלילה, כישלונה, יש לה משמעות גם מעבר לעולמה של קהילה ייחודית זו - ובעיקר, לקהילות סגורות באשר הן.


פרופ' יוסי כץ מאוניברסיטת בר אילן ופרופ' ג'והן לאר מאוניברסיטת וויניפג שבקנדה, הינם גיאוגרפים היסטוריים הנמנים עם בכירי אנשי האקדמיה בעולם בחקר תהליכי ההתיישבות האירופית במערב קנדה בעת החדשה. כעשור הם חוקרים יחדיו את הקהילה ההוטרית בצפון אמריקה. זהו ספרם המשותף השני. קדם לו
The Last Best West: Essays on the Historical Geography of the Canadian Prairies, בהוצאת מאגנס, ירושלים 1999 .