חדש על המדף

המסע היהודי-ישראלי: שאלות של תרבות ושל זהות
לקטלוג אבי שגיא
המסע היהודי-ישראלי: שאלות של תרבות ושל זהות
מזה למעלה ממאה שנים מתייסרת החברה היהודית בישראל ומתחבטת בשאלות-יסוד של זהותה ושל תרבותה, תוך תנודות מנוגדות ומשלימות בין האתוס העברי החדש המתגבש, לבין האתוסים השונים של היהודים שעוצבו במהלך הדורות - מה מידת מחויבותה של החברה לעבר ולמסורת, ומה משמעותה של מחויבות זו? מהו היחס הראוי בין ערכים ייחודיים לתרבות היהודית לבין ערכים אוניברסאליים המכוננים את המדינה? המגמות התרבותיות והפוליטיות השונות שהתפתחו בחברה הישראלית, כמו גם הספרות הענפה שנוצרה בישראל בעניין זה, הן אבני-דרך במסע הזהות היהודי-ישראלי.

הספר המסע היהודי-ישראלי: שאלות של זהות ושל תרבות, מבקש לנתח מחדש את היסודות שעיצבו ושעודם מעצבים את השיח היהודי-ישראלי. הוא בוחן את שאלת התשתית: כיצד נוהל עד כה השיח על הזהות והתרבות בישראל, וכיצד ראוי לנהלו. לפיכך, הספר אינו מציע תיאוריה או עמדה חלופיות של תוכני הזהות והתרבות היהודית בישראל, אלא מתמקד במסגרת - בניתוח הבעיות והמלכודות של שיח התרבות והזהות הקיים, ובהצעת חלופות לאופן הדיון.

לספר שלושה שערים: השער הראשון - על הדרת התרבות או: פרידה מישעיהו ליבוביץ , בוחן את תפקידו המרכזי של ישעיהו ליבוביץ בשיח היהודי-ישראלי. הטענה שמציג שער זה היא, שליבוביץ, כגיבור תרבות, שרטט עולם שבו שאלות של זהות ושל תרבות נידונו באמצעות מערכת מושגים דיכוטומית: שחור לבן, טוב ורע, ובכך מוסס למעשה את הפנומן התרבותי. מסגרת זו סיפקה לחברה הישראלית אפיק מילוט מדיון עמוק ופורה בשאלות של זהות ושל תרבות, וליבוביץ היה גיבורה של תרבות זו.

השער השני - ביקורת שיח הזהות היהודי-ישראלי , משלים את טענת השער הראשון בביקורת על שיח הזהות היהודי בשלל גילוייו. הטענה שמציג שער זה היא, ששיח הזהות היהודי-ישראלי לא הצליח לתווך בין הציר הדיאכרוני - הפנייה אל העבר ואל המסורת, לבין הציר הסינכרוני - החיים בהווה.

בשער השלישי - עיון בזהות ובתרבות, מוצגת תפיסה מקיפה של מושגי התרבות והזהות, אשר מספקים מחד תשתית לדיון שנערך בשערים הקודמים, ופותחים מאידך אפשרויות חדשות לדיון.

ספר זה מתווה, יחד עם קודמו אתגר השיבה אל המסורת , הצעה כוללת חדשה לעיצוב שיח הזהות היהודית ישראלית. בכך הוא למעשה מזמין לשיחה, פותח דיון ולא מסיימו.


פרופ' אבי שגיא מלמד פילוסופיה ועומד בראש התכנית ללימודי פרשנות באוניברסיטת בר-אילן ומכהן כעמית-מחקר בכיר במכון שלום הרטמן בירושלים. שגיא כתב וערך ספרים ומאמרים רבים בעברית ובאנגלית בתחומי הפילוסופיה הכללית והיהודית. בין ספריו: קירקגור דת ואקסיסטנציה: המסע של האני ; יהדות: בין דת למוסר ; אלבר קאמי והפילוסופיה של האבסורד. כמו כן הוא עורך-עמית של כתב העת תרבות דמוקרטית ושל סדרת הספרים יהדות ישראלית .