חדש על המדף

חיפה הערבית בתש
לקטלוג תמיר גורן
חיפה הערבית בתש
שאלת נסיבות חורבנה של הקהילה הערבית בחיפה בשנת 1948 היא סוגיה היסטורית השנויה במחלוקת בשיח האקדמי והציבורי בארץ זה שנים. כמענה לשאלה זו הוצעו עד כה כמה גרסאות, מקצתן סותרות זו את זו, אך טרם פורסם מחקר יסודי בנושא. הספר שלפנינו הוא המחקר המקיף הראשון שעוסק בתהליך התמוטטותה של הקהילה הערבית בחיפה.

המלחמה בחיפה המיטה אסון על ערביי העיר והיו לה השלכות חמורות על כלל ערביי הארץ במלחמת תש"ח. במהלך העימות עם היהודים נחשפה האוכלוסייה הערבית לרצף של תמורות שחרצו בסופו של דבר את גורלה והביאו לחורבנה של קהילה מסורתית ומושרשת. הפינוי ההמוני של העיר, אחד הגדולים שאירעו במלחמה זו, היה מנקודות המפנה החשובות במערכה בארץ כולה ולא רק בעטיו של השינוי הדמוגרפי, אלא גם משום שלראשונה באה לידי ביטוי בעיית הפליטים במלוא חומרתה. מנוסתם ההמונית של ערביי חיפה שיקפה את התפוררותה של העילית הפוליטית הפלסטינית ואת אובדן יכולתה להשפיע על צאן מרעיתה.

המחקר מתאר ובוחן את פעולותיה של ההנהגה הערבית בחיפה מפרוץ המלחמה ועד להשתלטות 'ההגנה' על חלקיה הערביים של העיר באפריל 1948. הוא מתבסס על מגוון רחב של מקורות ארכיוניים ואחרים, ומתמקד בנושאים שהעסיקו את ההנהגה הערבית, בראש ובראשונה בתחום הביטחון והכנת האוכלוסייה הערבית לשעת חירום. הספר כולל גם נספח מקורות מקיף, שרבים מפריטיו טרם פורסמו עד כה, ומגוון עשיר של תצלומים, מפות ותרשימים המספקים תמונה מהימנה של זירת האירועים בחיפה ובסביבתה.


ד"ר תמיר גורן הוא מרצה להיסטוריה של ארץ-ישראל בעת החדשה במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה על שם מרטין (זוס) באוניברסיטת בר-אילן, ומלמד בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובחוג ללימודים רב-תחומיים באוניברסיטת חיפה. ד"ר גורן הוא מחברו של הספר מתלות להשתלבות: השלטון הישראלי וערביי חיפה, 1950-1948: בחינה היסטורית וגאוגראפית (1996).