חדש על המדף

מאוריצי גוטליב: אמנות, היסטוריה, זיכרון
לקטלוג עזרא מנדלסון
מאוריצי גוטליב: אמנות, היסטוריה, זיכרון
"מאוריצי גוטליב - אמנות, היסטוריה, זיכרון" מגולל בפנינו את עולמו המרתק של מאוריצי גוטליב, אמן יליד גליציה בן המאה התשע-עשרה. גוטליב נולד בשנת 1856 בעיר דרוהוביץ', ונפטר בן עשרים ושלוש בשנת 1879. במהלך חייו הקצרים צייר גוטליב עשרות ציורים מרהיבים, והם זכו למקום של כבוד במוזיאונים שונים במזרח אירופה ובישראל. הוא זכה לתהילה בתור אמן פולני, מצד אחד, וכאחד האבות המייסדים של האמנות היהודית, מצד אחר. הוא צייר דיוקנאות עצמיים, דיוקנים של בני משפחה וחברים, ציורים על נושאים "אוריינטליים", היסטוריים וספרותיים, וכן מחזות מקראיים ושני ציורים חשובים המתארים את ישו. ציורו המפורסם ביותר "יהודים מתפללים בבית הכנסת ביום הכיפורים" , הפך סמל של האמנות היהודית.

"מאוריצי גוטליב - אמנות, היסטוריה, זיכרון" הוא גם אלבום מרהיב עין של יצירותיו של גוטליב ושל ציירים אחרים, וגם מחקר מעמיק ומקורי, המעודד התייחסות חדשה לאמנים יהודים ולמקומם בצמיחתה של התרבות המודרנית.
עזרא מנדלסון נוטע את מכלול יצירתו של גוטליב בהקשרה של האמנות האירופית בת הזמן, ומשתמש בו כדי לזרות אור על המורכבות הסוציו-פוליטית והתרבותית באימפריה האוסטרו-הונגרית לפני מלחמת העולם הראשונה. הוא מנתח את הציורים ואת הפרשנות שניתנה להם למן זמנו של גוטליב ועד ימינו, ואגב כך דן בסוגיות מפתח בהיסטוריה היהודית המודרנית.

מאז מותו של גוטליב תבעו חזקה על אמנותו הן פולנים לאומיים, הן יהודים נאורים, הן יהודים לאומיים והן הממסד הישראלי היהודי. ואולם הנושאים שגוטליב בחר ליצירותיו - במיוחד הנושאים ההיסטוריים - מלמדים, לפי המחבר, כי הוא היה בראש ובראשונה אמן האוניברסליזם היהודי.


עזרא מנדלסון לימד במכון ליהדות זמננו ובחוג ללימודים רוסיים ומזרח אירופיים באוניברסיטה העברית בירושלים. חיבר ארבעה ספרים העוסקים בהיסטוריה של יהודי מזרח אירופה בעת החדשה, וערך שנים עשר ספרים נוספים. כמו כן הוא שותף בעריכת השנתון Studies in Contemporary Jewry